Монументална скулптура на български художник пред Grand Palais в Париж

OFFNews 04 октомври 2018 в 16:13 3491 0

Снимка fiac.com/en/fiac-projects/stefan-nikolaev/

Монументална скулптура на българския художник Стефан Николаев ще бъде представена пред входа на Grand Palais в историческата част на Париж и ще посреща гостите на престижния международен форум за съвременно изкуство FIAC.

Скулптурата на Николаев e озаглавена “Streetlight” 2018 и се позовава по поетичен начин на една от най-важните творби на Марсел Дюшан “Bottle Rack”.

Скулптурата на Николаев наподобява свещник, висок 4 метра, изработена е в България от Марков Студио в Требич.

Творбата може да бъде видяна от 18 до 21 октомври в Париж като част от кураторската инициатива FIAC Projects, представяща скулптури и инсталации в публично пространство в историческата среда около Petit Palais, Grand Palais и на авеню Уинстън Чърчил във френската столица.

Другите селектирани творби са на 30 автори от Европа, САЩ и Азия, между които имена като Rosa Barba, Christian Marcly, Ugo Rondinone. Това е първото представяне на творба на съвременен български автор в градска среда във френската столица и се реализира в сътрудничество с парижката галерия Michel Rein.

Стефан Николаев е роден през 1970 г. в София. Живее и работи между Париж и София. Като скулптор, той е внимателен наблюдател на кодовете, които управляват настоящата ни среда, наситени с лога и знаци, идентични навсякъде. Неговото изкуство заема рекламни маркетингови кодове, за да ги превърне в поп-минимализъм.

Стефан Николаев е представляван от галерия SARIEV Contemporary, Пловдив и галерия Michel Rein, Париж, Брюксел. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови