Музата на Бергман - Биби Андерсон - си отиде на 83

ОFFNews 15 април 2019 в 10:20 4360 0

На 83 години е починала шведската актриса Биби Андерсон, съобщава шведският вестник „Goteborgs Posten“, позовавайки се нейната приятелка, режисьорката Кристина Улофсон.

Биби Андерсон започва кариерата си на 15 години с участие в реклама за прах за пране, режисирана от Ингмар Бергман през 1951 г. Като гимназистка получава няколко малки роли в киното, по-късно учи актьорско майсторство в Кралската драматична театрална школа. Присъединява към трупата на Кралсксия драматичен театър в Стокхолм, където играе 30 години.

Андерсон изпълнява една от първите си роли във филма "Усмивки от една лятна нощ" (1955) на Бергман, с когото кариерата й в киното е тясно свързана. Тя е играла в 11 филма на режисьора, сред които са "Седмият печат" (1957), "Поляната с дивите ягоди" (1957), "Сцени от съпружеския живот" (1973). Една от най-добрите й роли, според критиците, е на медицинската сестра Алма във филма "Персона" (1966).

През 1958 г. актрисата получава наградата на кинофестивала в Кан за най-добра женска роля във филма на Бергман "На прага на живота". През 1963 г. Андерсон е удостоена със "Сребърна мечка" на Берлинския кинофестивал за най-добра женска роля във филма на Вилгот Шеман "Любовница".

През втората половина на 80-те и през 90-те г. Андерсон се снима в телевизионни филми, режисира театрални пиеси в Стокхолм, работи отново с Бергман. Взема активно участие и в хуманитарния проект „Пътят към Сараево“.

Последният филм, в който се снима, е „Арн, рицарят тамприер“ през 2007 г. През пролетта на 2009 г. Андерсон получи масиран инсулт и оттогава бе в болница за възрастни хора в Стокхолм.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови