Музикална терапия с Meszecsinka

Невена Илиева 16 октомври 2017 в 19:51 5917 0

Meszecsinka е нестандартна и различна музикална формация, която прави силно впечатление - в музиката и се преплитат влияния от различни фолклори, включително българския, вплетени в красиви мелодии, а в центъра на изпълненията им е шарената вокалистка на групата - унгарката Аннамария Ола. 

С барабани, бас, саз, флейта, китара и клавирни, Давид Кроликовски, Аннамария Ола, Емил Билярски и Арпад Вайдович създават характерното си звучене, за което признават, че им е трудно да съберат в един стил. От поп, през рок, до дълги сайкаделик композиции, четиримата музиканти изразяват своето чувство за естетика.

Като повечето хубави неща по света, и в унгарската група има българска следа - Емил Билярски, който заедно с Аннамари основава Meszecsinka през 2009 г. Освен партньори на сцената, те са заедно и в живота: "Музиката ни събра. С Аннамари се запознахме в предишната ни група Fokatelep, но това, което искахме да правим, не се събираше в границите на този проект. Така основахме Meszecsinka. След това се събрахме и в живота", разказва Емил. 

Той заминава за Унгария през далечната 1984 г., тъй като родителите му работят там. Признава, че не е искал да напуска България, но в същото време новата непозната страна е била интересна за него. Емил успява да пробие на унгарската алтернативна сцена, а във времето участва в няколко различни музикални формации. Аннамари пък се влюбва в музиката още от детската градина, когато решава, че ще се занимава с музика през целия си живот. 

И за двамата музиката е не просто работа, а призвание. Песните на Meszecsinka се раждат по време на импровизации, разказват Емил и Анамари. На това се дължи и характерното звучене на групата, което трудно може да бъде сбъркано. Музиката им изразява любовта на групата към фолклора на различни страни, а темите са разнообразни - най-важното е да показват вътрешния свят на членовете на бандата, а след изпълнението да се чувстват освободени. 

"Анамари много обича испанската музика. Също така унгарската и българската народна музика", казва Емил, "аз от своя страна също обичам българския фолклор".

Последният клип на групата излезе преди дни. В него се виждат архивни кадри на Аннамари като дете, а тя разказва: "Пее се за обещанията, които получаваме като малки деца, и разочарованието, което ни пораснем. Трябва да вярваме в себе си, за да успеем", допълва тя.

Именно човешките теми и качествения звук превръщат музиката на Meszecsinka в своеобразна терапия. Тя е естествена и извира от душата. Самата Аннамари пък се занимава с музикална терапия. Тя помага на травмирани деца и деца от сиропиталища като доброволец.

Интересните мотиви и теми на групата я пращат на много места по света: "Имахме едно сериозно турне в САЩ и Канада, концертирали сме в много европейски държави", казва Емил. 

На 19 октомври те изнесат съвместен концерт с Миленита, който ще бъде кулминацията на турнето им в България. Участието на артистите е част от честванията на Деня на българо-унгарското приятелство. 

"Ние с Анамари сме рожби на това приятелство. Без много мислене поканихме Миленита да пее с нас. Отдавна харесваме нейната музика. Не знам дали има смисъл да обясняваме защо. Няма значение, че доста се различаваме в стила си. Хората си пасват по душа, а не по стил. Ще стане много хубав концерт", казва Емил. 

По време на концерта в Sofia Live Club Емил ще представи и соловия си проект. 

Песента "Чист към целта" е част от предстоящия му албум „Само сам знам”, който е изцяло на български език. "За текста не смея да говоря, нека музиката говори сама за себе си", казва Емил. 

Албумът ще бъде представен първо в България. 

"От началото на музикалната си кариера, още в ученическите си години, се занимавам с писане на песни", казва той, "по една или друга причина обаче нямах възможност да ги изпълнявам. Сега се заканих да запиша част от тях". 

На концертът в София за пръв път в България Meszecsinka ще свири с мултиинструменталиста Карен Арутюнян, който взима участие в последните два албума на групата. Музикантите обещават силна атмосфера, а на раздяла вокалистката казва: "Елате на 19 октомври, просто защото концертът трябва да се види!"

Повече информация за концерта на Meszecsinka и Миленита ще откриете на страницата на събитието във фейсбук.

Снимки: архив

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови