Музикалният театър открива сезона с грандиозно шоу с откъси от първите си спектакли

ОFFNews 19 септември 2017 в 15:28 3775 0

Музикалният театър открива новия си сезон на 1 октомври - Световният ден на музиката, с концерт спектакъл по повод стотния юбилей на професионалната оперета в България.

Ден преди това – на 30 септември балет „Арабеск” открива 50-тия си юбилеен сезон с премиерата на балета „Ромео и Жулиета” от Сергей Прокофиев.

На 1-ви октомври от 17 часа на сцената на Музикалния театър ще излязат 140 души - солисти, оркестър, хор и балет, за да отдадат почит на първосъздателите на оперетата у нас и на поколенията творци преди тях. Те ще изпълнят откъси от първите спектакли, поставени в началото на миналия век от деветте частни оперетни театъра, първи разпръснали блясъка на оперетното изкуство в България с риск да скандализират тогавашните нрави.

Зрителите ще видят откъс от рядко поставяната оперета „Маркиз Бонели” от Делингер, играна пред столичани в театъра на Ангел Сладкаров на 10 февруари 1918 година – рождената дата на българската професионална оперета. Тази оперета не е била поставяна в България отпреди 100 години, по думите на режисьора проф. Светозар Донев.

В първата част на юбилейния спектакъл режисьорът проф. Светозар Донев е подбрал арии, дуети и откъси от балети от обичани оперети като „Веселата вдовица”, „Баядерка”, „Прилепът”, „Цигански барон”. Във втората част публиката ще се наслади на откъси от популярните мюзикъли, сред които „Кабаре”, „Евита”, „Хелуо, Доли”, „Бел ами”.

На концерта ще бъде отдадена заслужена почит и на българските композитори Парашкев Хаджиев, Георги Костов, Димитър Вълчев. Накрая на концерта всички солисти, хорът и балетът ще излязат на сцената, за да изпълнят заедно прочутия Годежарски хор от оперетата на Асен Карастоянов „Българи от старо време”.

А как ще бъдат облечени – това ще бъде една от изненадите за публиката по време на концерта. Замисълът на режисьора е да бъде показано значението на Музикалния театър не само в развитието на професионалното оперетно изкуство, но и въобще в развитието на българската култура.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови