Музикаутор: Държавата готви разпад на колективното управление на права

OFFNews 09 януари 2018 в 12:32 2709 0

Пресконференция на управата на Музикаутор. Снимка: Архив/OFFNews

Държавата се готви да приеме закон, с който рискува да се въведат порочни и абсурдни практики, които могат да доведат до разпад колективното управление на права в България. За това сигнализират основните организации за колективно управление на права (ОКУП) – Музикаутор, Профон, Филмаутор и Артистаутор, в своя позиция, изпратена до Комисията по правните въпроси и Комисията по културата и медиите в 44-тото Народно събрание, както и до Министерство на културата.

Става въпрос за законопроект, с който следва да се транспонира Директивата за колективното управление на авторското право и сродните му права. Припомняме, че преди месец Европейската комисия реши да предяви иск срещу България в размер на близо 20 000 евро на ден заради забавянето на държавата в привеждането на директивата в българското законодателство.

Директивата, съответно и законопроектът, се отнасят изключително до организациите за колективно управление на права (ОКУП), което означава, че не трябва да се правят прибързани промени при непознаване на спецификите на дейността им. Новият проектозакон, обаче, не е преминал обществено обсъждане и не е обсъден официално с нито една ОКУП в България, които съвкупно представляват и защитават законните права и интереси на хиляди български и милиони чуждестранни творци, автори, изпълнители, продуценти, артисти, режисьори, сценаристи, оператори.

Организациите подчертават пасивната роля на Министерство на културата, което не е спазило досегашната практика при транспониране на директиви. Досега тя включваше изготвяне на законопроект от ресорното министерство, провеждане на обществено обсъждане с релевантните организации, подготвяне на становища от НАП, регулаторите, КЗК и т.н., след което внасяне на законопроекта в Народното събрание.

„Противното би означавало силово налагане на проекта, което е недемократично и би довело до дисбаланс в отношенията между правоносителите, ползвателите и държавата“, посочват още в писмото си организациите.

Те обясняват, че проблемите около транспонирането на директивата са логични и очаквани предвид липсата на адекватна, експертна и комплексна политика в сектора от много години. Доказателство за това са множеството международни индекси и класации, в които България е отново на последните нива.

Музикаутор, Профон, Филмаутор и Артистаутор заявяват още, че "винаги са апелирали за търсене на правилния баланс в правната регламентация на този специфичен сектор и са предлагали решения, които да гарантират предвидимост и стабилност за правоносителите и ползвателите в тези правоотношения".

Възможният разпад на колективното управление на права, обаче, ще е критична последица за всички заинтересовани страни в сектора. Загубите, засягащи и носителите на права, и ползвателите, и фиска, и културните и творческите индустрии, ще са огромни като стойностно измерение, а освен това ще накърнят и реномето ни на правова държава членка на Европейския съюз, казват още организациите. 

В тази връзка Музикаутор, Профон, Филмаутор и Артистаутор отправят покана за работна среща, на която да бъдат наваксани пропуските, генерирани от несъстоялото се обществено обсъждане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews