Музикаутор подкрепя призива на CISAC към правителствата в света за защита на творците

OFFNews 25 март 2020 в 12:34 1909 0

В отворено писмо Международната конфедерация на дружествата на авторите и композиторите – CISAC, отправи Призив към правителствата за глобални действия, които да подпомогнат творците да оцелеят в настоящата кризисна ситуация и впоследствие да се възстанови на дейността им.

Музикаутор напълно приема становището на CISAC, че кризата с коронавируса представлява безпрецедентна заплаха в световен мащаб за поколения хора, чиято професия и начин за препитание е да са творци.

Както се подчертава в писмото на президента на CISAC Жан-Мишел Жар и вицепрезидентите на световната организация, творците по природа са предприемчиви, мотивират се сами и с това представляват огромна позитивна сила, която в бъдеще ще подпомогне икономическото възстановяване.

Но сега те са в уникално крехка позиция и през следващите седмици и месеци те ще бъдат сред най-тежко засегнатите от кризата. Налице е срив на културните и развлекателни дейности, засягащи концерти, фестивали и всички основни платформи, където има творчество и се използват произведения.

Повечето от творците работят самостоятелно и са зависими от възнагражденията, изплащани от авторските дружества. Въпреки че организациите правят всичко възможно да продължат разпределянето на авторски възнаграждения, творците се нуждаят от спешни спасителни мерки и само лостът на държавната политика ще има необходимото въздействие. 

CISAC дава за пример правителствата на Франция, Аржентина, Чили и други, които вече са идентифицирали защитата на творците като приоритет и са предприели мерки по данъчни и социални осигуровки и спешни плащания.

По този повод Музикаутор изпрати писмо до Министерство на културата, в което изразява подкрепата си към преценката на CISAC, и подчертава необходимостта от спешни мерки на държавата в подкрепа на българските творци.

Според Музикаутор в тази ситуация е още по-важно да се увеличи използването на българска музика в медиите чрез въвеждането на квота в Закона за радиото и телевизията, защото:

► за българските творци сега повече от всякога е необходимо по-голяма част от авторските възнаграждения да останат в България, а не да изтекат в чужбина;
► българската музика има капацитет да задоволи потребностите на медиите и да засили усещането за национална идентичност и обединение;
► аудиторията сега има най-голяма нужда от своите творци, които да им дадат дух и кураж в тежката ситуация, в която сме поставени всички.

В писмото Музикаутор изразява вярването си, че държавата в лицето на Министерство на културата ще постъпи отговорно и ще предприеме необходимите действия в защита на българските творци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови