НДК отговори на Контрера: Плащаме си данъците

OFFNews 12 юни 2019 в 18:06 2322 0

Снимка НДК

НДК публикува позиция в отговор на обвиненията на общинския съветник от ВМРО Карлос Контрера, в което той твърди, че НДК, БНР и Главното мюфтийство дължат милиони неплатени данъци на Столична община.

Публикуваме отговора на НДК без редакторска намеса:

Във връзка с разпространена позиция до медиите от председателя на групата „Патриоти за София” в Столичния общински съвет Карлос Контрера, в която се твърди, че БНР, Главно мюфтийство и НДК дължат милиони на Столична община за данък сгради и такса за битови отпадъци, заявяваме следното:

Национален дворец на културата – Конгресен център София ЕАД не е дружество на бюджетна издръжка, а е търговско дружество.

За 2018 г. НДК е извършил плащания към Столична община на обща стойност от 463 000 лв. за данък сгради и такса за битови отпадъци. Отделно от това с Решение на Столичния общински съвет от 20.12.2018 г. Столична община разсрочва стари задължения на НДК в размер на 3 536 050,28 лв. за данък върху недвижимите имоти и такса за битови отпадъци за срок от пет години за периода от 01.01.2019 г. – 31.12.2023 г.

Съгласно Погасителния план за 2019 г. между НДК и Столична община НДК коректно и регулярно извършва месечни плащания в размер на 58 934,17 лв., с което изцяло изпълнява задълженията си към Столична община, както и ангажимента си по Стратегическия план за финансово стабилизиране на дружеството.

------------------

По-рано днес Контрера заяви, че БНР не е плащало от години данък сгради и такса смет. А радиото далеч не е единственият бенефициент на бюджета, който има такива дългове.

Ето защо Контрера настоява за законодателни промени, които да гарантират събираемостта на дължимите данъци от юридическите лица на бюджетна издръжка. С неизплащането на задълженията към общината те ощетяват не само бюджета, но честните данъкоплатци, подчертава Контрера.

По думите му са необходими сериозни промени в Закона за местните данъци и такси, в Закона за публичните финанси по отношение на юридическите лица на бюджетна издръжка.

Стават много злоупотреби. Масово не се плащат данъци и такса смет на общините и то от структури на държавно финансиране. Например БНР дължи над 1,8 млн. лв. на Столична община за данъци и такса смет, НДК - над 2 млн. лева за данъци и такса смет. В момента никой не знае колко точно дължат на общината различни институции, които се захлебват здраво от държавния бюджет, коментира още Констрера. 

Поводът е постановление на Софийска градска прокуратура, с което се отказва образуване на наказателно производство за престъпления по чл. 254а от НК. Карлос Контрера подаде сигнал с искане за разследване на БНР защо пет години не е плащало задълженията си към Столична община, след като разполага с целева субсидия, която се превежда на радиото ежегодно от държавата.

Председателят на „Патриоти за София" в СОС заявява, че съветниците от ВМРО ще поискат информация за дължими, но неплатени данъци и такси за БНТ, НДК и Главното мюфтийство, за които също има сведения, че от години хитруват и не си плащат задълженията. В същото време общината харчи милиони левове да им извозва отпадъците и да чисти, което се плаща с парите на изрядните столичани и бизнеса, пише още Контрера.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови