НУФИ Широка лъка е нещо повече от училище

Донислав Донев 24 януари 2019 в 16:45 9045 0

Прекрасното родопско село в центъра на планината Широка лъка пази своята уникална автентична архитектура, природа и история. В него може да се видят редица чудни неща, като построената през 1834 година църква "Успение на Пресвета Богородица", а неповторимите пещери Дяволското гърло и Ледницата се намират съвсем близо.

Но има едно място, което може да се каже, че е по-специално. Националното училище за фолклорни изкуства "Широка лъка" вече 48 години изпълнява своята мисия – в дебрите на Родопа планина да съхрани самобитното творчество, което блести не само в паметниците на старата родопска архитектура, а звучи в ручилата на гайдите, в поетичните песни, които винаги са били опора и вдъхновение на народа през вековете.

НУФИ "Широка лъка" е открито на 1 септември 1971 година. В него се обучават талантливи млади хора от цялата страна в Български народни танци, Народно пеене и Народни фолклорни инструменти. Училището предлага отлични условия за работа на учители и ученици. Учебен корпус с 16 класни стаи, 63 акустични кабинетa за индивидуално обучение, концертна зала с 200 места, библиотека, фонотека, сладкарница, физкултурен салон, фитнес зала, общежитие.

Автор на комплекса от учебни сгради е архитект Лилия Граматикова. Този комплекс е построен върху стръмен терен на площ от 3000 квадратни метра и притежава много от най-големите предимства на съвременното строителство и старата родопска архитектура.

За обучението на учениците се грижат високо квалифицирани преподаватели, завършили Държавната музикална академия в гр. София и Академията за музикално танцово и изобразително изкуство в гр. Пловдив.

Учебните планове и програми в 5-годишния курс на обучение дават възможност за получаване на професионално музикално образование и солидна обща култура. В края на обучението си и след успешно полагане на държавни зрелостни изпити учениците получават диплома за средно образование и диплома за професионална квалификация трета степен.

Художествените състави на територията на НУФИ "Широка лъка" – представителен хор и оркестър, камерен хор и оркестър, танцов състав, тамбурашки оркестър, гайдарски състави (джура и каба), групи за автентичен фолклор, камерни групи са възможност за талантливите възпитаници да намерят творческа реализация още по време на своето обучение.

Чрез художествените състави училището популяризира фолклорното богатство на България. Многобройни са концертите в страната и чужбина. Представителни групи на училището са гостували в Либия, Швейцария, Гърция, Белгия, Франция, Молдова, Германия, Ирландия.

Певците и инструменталистите на училището са лауреати на редица конкурси като: "Атанаска Тодорова", "С песните на Радка Кушлева", "Гюрга Пинджурова", "Калинка Вълчева", "Янко Петров", "Йовчо Караиванов", "Руско Стефанов", "Стоян Радев" и др.

През 2004 година представителния хор на НУФИ "Широка лъка" е носител на първа награда от Първия селекционен конкурс "Светът в музика" – Албена и на сребърен делфин от Международния конкурс "Светът в музика" в гр. Фивицано – Италия.

За израстването на училището, като притегателен център за музикална култура имат изключителен принос композиторите Стефан Мутафчиев, Коста Колев, Костадин Льолев, Костадин Шопов, Милчо Василев, родопските гайдари Михаил Калфов, Дафо Трендафилов, гъдуларите Кольо Запрянов, Никола Тенев, народните певци Анка и Стефка Кушлеви, Светла Тенева, Павел Куцев, Елена Каневска, Георги Маринов.

В проекта "Запази песента на родния край" на Райфайзенбанк има за цел да бъдат запазени и популяризирани непознати все още образци от музикалната ни култура чрез издирване на автентични песни от различни фолклорни области от учениците в НУФИ "Широка лъка". Тяхното дешифриране, звукозапис и популяризиране чрез концерти ще даде възможност на повече хора да се докоснат до ТРАДИЦИЯТА – това са онези ценности, умения и практики, които отразяват същностните характеристики на всяко общество.

По стъпалата на Национално училище за фолклорни изкуства "Широка лъка" са преминали сегашните композитори и диригенти Георги Андреев (диригент на ансамбъл "Филип Кутев"), Петьо Кръстев (диригент на ансамбъл "Пирин"), Георги Кичуков (диригент на ансамбъл "Родопа"), преподавателите в АМТИИ – Костадин Бураджиев и Стоян Пауров и още много други певци и инструменталисти.

Днес по наши и световни сцени звучат изпълненията на вече утвърдените фолклорни певци и музиканти, които са завършили Национално училище за фолклорни изкуства "Широка лъка" като кавалджията Недялко Недялков, гайдарите Васил Бебелеков, Петър Янев, Костадин Атанасов, тамбуристите Валери Димчев, Ангел Димитров, гъдуларите Росен Генков, Николай Колев, Васил Колев, Бисер Соколов, Цанко Ненков, певиците Златина Узунова, Вергиния Овчарова, Донка Колева, Цонка Димитрова, Гергана Дачинова, Теодора Соколова, София Ковачева и много други талантливи изпълнители.

Реализирането на проекта "Запази песента на родния край" ще се осъществи от учениците от специалностите народно пеене и народни инструменти в НУФИ "Широка лъка". Ще бъдат изнесени образователни концерти в домове за деца лишени от родителски грижи в Широка лъка, Асеновград и Пловдив, с цел децата в тези домове да бъдат приобщени към изучаване на българския музикален фолклор, а за някои от тях и бъдеща професионална реализация.

НУФИ Широка Лъка

IBAN: BG76TTBB94003120017792

BIC: TTBBBG22

При банка: Сосиете Женерал Експресбанк

Основание за плащане: Избери, за да помогнеш

DMS NUFI на кратък номер 17 777 за всички мобилни оператори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови