На първо четене: До 195 млн. лв. от бюджета за производство и разпространение на филми

OFFNews 08 ноември 2018 в 14:49 1358 0

Снимка pixabay.com

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за филмовата индустрия. Tехен вносител бе Министерският съвет. 

С промените се определят три схеми, по които държавата може да финансира филмовата индустрия - при производство на филми, при тяхното разпространение и със субсидии за минимална помощ за фестивали и показ на филми.

Годишният бюджет на първите две схеми за производство и за разпространение на филми не бива да превишава 97 милиона и 790 хиляди лева. Ако държавната помощ е над 50 млн. евро за схема, страната ни трябва да уведоми Европейската комисия. Схемата за минималната помощ не може да надвишава 200 хил. евро за период от три бюджетни години.

Допустимите разходи могат да са за производство на аудио-визуални произведения, разходи за писане на сценарии, за разпространение и популяризиране.

Предвижда се да бъде създадена Национална комисия за разпространение на филми, която ще се назначава от изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Национален филмов център" за срок от 2 години. Тя ще се състои от 5 членове, четирима от които предложени от професионалните сдружения и юридическите лица с нестопанска цел в областта на филмовата индустрия.

Комисията ще разглежда постъпилите проекти, ще ги оценява и класира за държавно подпомагане с мотивирано решение за всеки проект.

В мотивите се посочва, че целта на законопроекта е да осигури прилагането на европейското законодателство в областта на държавните помощи.   

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови