Награда за кино 355 на Фондация 'Стоян Камбарев' предизвиква млади кинотворци

Конкурсът се провежда за втора поредна година

ОFFNews 24 януари 2020 в 14:40 2299 0

Фондация „Стоян Камбарев“ за втора поредна година предизвика младите кинотворци с нещо смело и различно - Награда за кино 355.

Тази година, в заглавието на филма трябва да присъства числото “10”, което да се вплете в сюжета, при пълна свобода на тема и жанр. Допускат се изцяло авторски сценарии. Освен 5-минутния филм, тримата финалисти ще трябва да заснемат и 1-минутно персонално представяне в свободен стил, което ще се излъчи преди лентата.

Кандидатури за Награда за кино 555 се приемат от 10.01.2020 до 20.02.2020 г. на сайта на Фондацията.

Професионално международно жури от Холивуд, Англия и България ще оценява кандидатурите и във второто издание на Наградата и ще селектира трима финалисти, които Фондацията ще подкрепи, като им осигури 2 снимачни дни на територията на UFO Film and Television Studio, с възможност за ползване на всички декори, осветление, реквизит и гардероб. Късометражните филми могат да бъдат заснети и на друга, желана от младите кинотворци локация.

Традиционно, крайният избор на победителя ще е в ръцете само на публиката, която ще гледа филмите на живо и ще гласува по време на годишната Церемония за връчване на Наградите на Фондация „Стоян Камбарев“ – 11-тата Награда за Полет в Изкуството и втората Награда за кино 355.

Престижното и дългоочаквано събитие ще се проведе на 13 април 2020 г. в Сити Марк Арт Център.

Вторият носител на Награда за кино 355 ще получи специалната статуетка и 10 000 лв. под формата на парични средства и услуги за продуциране на следващия му филм от Фондация „Стоян Камбарев“ и нейните партньори NOVA Film, UFO Film and Television Studio и ARS Digital Studio.

През 2019 година бяха избрани трима режисьори на възраст между 18 и 30 години, всеки от които трябваше да заснеме и предаде 5-минутен игрален филм за 5 календарни дни. Финалисти през миналата година бяха младите и много талантливи кинорежисьори Стефани Райчева, Надя Тодорова и Йордан Михайловски, който грабна първата статуетка и 10 000 лв.

“Благодарение на забележителното ни международно жури, ще бъдем готови за активна работа и селекция от всички точки на света. Но най-важното е, че всеки един от нас, освен член на журито е и партньор на Фондация “Стоян Камбарев”, чрез компанията, която представлява. Смисълът е успелите и известни творци от киноиндустрията да подкрепят младите таланти активно в реализацията на техните мечти, а не просто да раздаваме чекове и статуетки“ - сподели актрисата и продуцент Деси Тенекеджиева, в качеството си на Председател на УС на Фондация “Стоян Камбарев”.

Повече за наградата и конкурса вижте тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови