Награда за най-добър... плейбек

Венци Мицов 06 юли 2020 в 12:44 8486 0

И така, отвъд тегобата на делника, отвъд тревогите относно това дали има пандемия и дали най-после ще изтрият видеото на Джуди Майковиц, което от март насам всеки момент ще бъде изтрито, вчера седнахме, отпуснахме морни телеса, наляхме си по 2 пръста дезинфектант с 2 ледчета и зачакахме церемонията по връчването на наградите в онова, което имаме като музикален шоубизнес. 

Сега... не, че сме го чакали с трепет, просто Нова така бяха програмирали неделната си програма, че и да искаме, и да не искаме, мърдане няма - сядаме, стискаме здраво гърлото на бутилката и се започва...

Церемонията:

Бг Радио бяха избрали чудесно място за провеждане на церемонията тази година. Античният театър в Пловдив - изключително място, на което някога са се играели антични трагедии. Е, тази година трагедиите не бяха чак толкова антични. Напротив - бяха модерни, някои излязоха с АТВ на сцената, а други не излязоха с АТВ, но пак имаха силата на Софокъл, Еврипид и Кондьо едновременно.

Сценарият:

Нямам никаква идея кой е автор на сценария на българското Грами. Но, който и да е той, трябва да се изучава в НАТФИЗ, НБУ, ЮЗУ, ТКЗС, БДЖ, ДДТ и АПК едновременно. Ако не знаете какво означават част от абревиатурите, то това значи, че сте малки и няма да ви занимавам и натоварвам с транскрипции относно значението на безмислени словосъчетания.

Да се върнем на гениалния сценарий. Признавам си, че на моменти той предизвикваше физическа болка. Например момента, в който горката водеща Милица Гладнишка (която иначе е великолепна певица и чиудесна актриса) започна да разказва следното - "И знаете ли, веднъж ми се обади не друг, а великия Магърдич Халваджиян и ме пита какво правя. И аз му казах - правя пържени филийки"...

В този момент ми се прииска да отида в кухнята, да пусна котлона, да направя 8 хляба на пържени филийки, а после да си залепя лицето на горещия котлон и да се свърши тая мъка.

Само че нещата се влошиха още повече, защото водещата каза: "Аз съм била сервитьорка, сервирала съм на Миро. И знам, че той също е бил сервитьор"...

Покрай това прелитаха различни комедийни забавления, като например братя Аргирови, които разиграха комедиен диалог, след който ми се наложи да ида до кухнята и да търся лавандуловия спирт, за да отпия голяма глътка за превенция и берекет.

Сцената:

Сцената заслужава добри думи. Цялата сценография беше нелошо разположена, използвайки възможностите и особеностите на античната сцена в Пловдив. Усещането за различност го имаше и тук според мен могат да се кажат само добри думи. До момента с АТВ - то на Павел Пав и Венци Венц разбира се, защото тогава всичко отиде по дяволите.

Звука:

Звукът беше перфектен. Поради една проста причина - той беше на... плейбек. Или "плейбой", както бе казала някога една поп фолк певица, чието име не помня...

С малки изключения, всички певци бяха избрали великолепния вариант да излязат пред публика, да танцуват и да правят липсинк, както е модерно да се казва на отварянето на уста, докато песента ти върви на запис.

От това, което видях, на плейбек не бяха единствено Ицо Хазарта и Михаела Маринова.

Впрочем участието на Михаела Маринова заслужава аплаузи, защото от предаването стана ясно, че на сцената е съществувал проблем със звука. Младата певица определено изпитваше проблем, защото първо махна лявата слушалка, после дясната и накрая геройски се справи с всички проблеми, като само леко се размина с подложката и записания предварително втори глас на песента й.

И тъкмо да изръкопляскам, на сцената изскочиха Павел Пав и Венци Венц и всичко отиде на кино...

Наградите:

Тук е времето да си посипя главата с пепел и да напиша следното - НИКОГА ПОВЕЧЕ НЕ МЕ СЛУШАЙТЕ, КОГАТО ПРАВЯ ПРОГНОЗИ ЗА МУЗИКАЛНИ НАГРАДИ!!!

Но да видим какво съм познал, какво - не и в какво съм бил на светлинни години от познаване.

I. НОМИНАЦИЯ ЗА БГ ПЕСЕН - моята прогноза бе, че тук победител ще бъде Ицо Хазарта с песента "Браво". Вместо това наградата отиде при "Не бих могъл" - Pavell & Venci Venc' и Любо Киров. Няма да казвам нищо, ще замълча и ще си сипя два лексотана с малко камфоров спирт за разкош...

Понеже ви обичам, ще ви направя съпричастни към част от текста на въпросната Бг песен за 2020 година:

"Тва ни се случва, тва ни обучва,
тва е в гърлото, тъпата бучка
тва не е мислено, тва е импулс
тва е свръх ускорения пулс
тва е забивката като напрайхме
първи секс, Chicago Bulls"

Сега сложете текста на Ицо Хазарта до това нещо и си отговорете сами на въпроса КЪДЕ СБЪРКАХМЕ???

II. НОМИНАЦИЯ ЗА БГ ТЕКСТ - в петък написах категорично, че тук победител няма как да не е Ицо Хазарта за великия му трак "Имам човек" - болезнена песен-дисекция на България 2020. И се оказах прав. Точка за мен.

III. НОМИНАЦИЯ ЗА БГ АЛБУМ - дадох две прогнози - "Неправилен рап" на Хазарта, или на "Чужди тела" на Стенли. Първата прогноза беше възможната. Втората по скоро е израз на уважение и почит към Стенли, който е една от иконите на контракултурната сцена още от 80-те години на 20 век. Прогнозата ми за награда на "Неправилен рап" на Ицо Хазарта се оказа вярна. Втора точка за мен в качеството ми на автор на прогнози.

IV. НОМИНАЦИЯ ЗА БГ ИЗПЪЛНИТЕЛ - адски съм щастлив, че не познах победителя. Аз прогнозирах, че все накъде Владимир Ампов - Княза трябва да вземе награда и писах, че тя ще е тук. Не, и тук победител беше Хазарта, за което съм изключително щастлив. Пиша си черна точка за грешна прогноза, но тайно пиша червена точка на Бг Радио за наградата на Ицо Хазарта.

V. НОМИНАЦИЯ ЗА БГ ИЗПЪЛНИТЕЛКА - с голямо удоволствие съобщавам, че написах "Залагам на Михаела Филева с идеята, че ще загубя в залога". И не се оказах съвсем прав, защото Михаела спечели. Много харесвам това момиче и смятам, че бъдещето тепърва е пред нея. И че трябва да скъса с типа песни, които пее до момента. Пиша си червена точка тук, прогнозата ми е вярна, макар и да не бях убеден, че ще се случи.

VI. НОМИНАЦИЯ ЗА БГ ДУЕТ/ВОКАЛНА ГРУПА - спечелиха "Скандау". Успях да чуя част от техен текст, в който се пееше "Ти си китара, а аз - ръцете на Сантана" или нещо подобно. Поетично. Бодлер и Аполинер сигурно си сипват по 200 грама абсент в някоя небесна кръчма и плахо посягат към лулата с опиум...
Черна точка за мен, тук бях заложил на Графа, Любо и Орлин Павлов.

VII. НОМИНАЦИЯ ЗА БГ ГРУПА - въпреки че бях прогнозирал БТР или Остава, няма как да не аплодирам Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени, защото напълно заслужено взеха наградата за група. През последната година и половина Стефан Вълдобрев пълни всички зали у нас, а песните му се превръщат в хитове. Музикантите в бандата са яки, едни от най-добрите у нас. Черна точка за мен, червена за БГ Радио.

VIII. БГ ДЕБЮТ - печели песен на испански. Един от трите чил аут кючека в списъка от 5 номинирани песни на 5 номинирани дебютанти. Спечели младата Алма. Честита и награда. Момичето пя на плейбек, плейбекът беше добър. Черна точка за мен, защото прогнозирах победа за Тино, който беше единствения отличаващ се сред номинациите.

IX. НОМИНАЦИЯ ЗА КЛИП - категорично отказвам да повярвам, че клипа на Валери Милев "Браво, господне" не може да спечели в тази категория. Не, че клипа на Миро и Койна Русева е лош. Не е. Но клипът на Валери Милев е класи над всички останали номинирани. Черна точка за мен, черна и за БГ Радио.

X. БГ ВДЪХНОВЕНИЕ - дует Ритон. Песента им "Джалма" няма политкоректен текст и не знам как БХК не са се самосезирали заради онова "Циганин как обича
зная, но още знам
циганин как страда
щом остане сам"

Вместо епилог

Вместо да правя дълбокомислени изводи, искам да завърша оптимистично.

Някой ден COVID-19 няма да го има. Джуди Майковиц ще зареже конспиративните видеа и ще запише албум на български в дует с доцент Мангъров по аранжименти на Антония Първанова.

А наградите на БГ Радио ще започнат да се правят не по силата на някакво неясно гласуване, а на брой продадени албуми или песни.

Някой ден ще имаме "платинен", "златен" и "сребърен" български албум. Дебютантите няма да пеят песни, които повече напомнят на поп-фолк, отколкото на поп музика.

Някой ден ще можем да чуем друго, освен песни на Вирджиния и Монте Мюзик по телевизии и радиостанции. 

Някой ден, когато някой реши да пее на плейбек по време на излъчване, на екрана ще пиша "плейбек", за да знаят всички. Впрочем доскоро в съседна Румъния беше точно така. Сега не знам дали продължава тази чудесна традиция.

Някой ден всичко това ще се случи. Ще има музика на живо, пеене на живо, готини сценарии, водещи, които не са втръснали до смърт, медии, които не се страхуват да слязат в мазето и да потърсят новото, различното.

Някой ден всичко това ще стане.

Но ние едва ли ще го доживеем.

И последно - браво на Ицо Хазарта, който е последният светъл лъч в мазното блато на онова, което имаме като музикален шоубизнес.

А мен вече не ме слушайте - определено не ме бива в прогнозите.

А сега си сипете нещо, отпийте и се отпуснете. Лятото е пред вас, палавници такива!!!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови