Най-доброто европейско и българско кино чака ученици и студенти на 'София филм фест за учащи'

OFFNews 05 февруари 2018 в 10:48 1669 0

Инициативата "София филм фест за учащи" продължава и тази година с пълна сила. Събитието стартира на 29 януари и ще продължи до 6 март, като ще предложи най-добрите европейски филми в Дома на киното.

Началото на първия зимен семестър на инициативата вече бе поставен с визуалния шедьовър на носителя на „Оскар“ Люк Жаке – „Императорът“. В продължение на селекцията „Човек и природа“ в Дома на киното, филмът задава важни въпроси във връзка с промените в климата на земното кълбо и тяхното влияние върху живите същества.

На 5 февруари от 18:00 ще бъде представен „Франц“ на Франсоа Озон – любовна история за идентичността и прошката, чието действие се развива непосредствено след Първата световна война. „Идентичността, в крайна сметка – казва Франсоа Озон – е конструкция, която се захранва с измислици. Любопитното е дали искаме да бъдем главни герои в тях, или ни е достатъчно просто да ги наблюдаваме като зрители. Лъжите се родеят с желанието, а желанието е нещо много реално.”

Българското документално заглавие в програмата е филмът „Да живее България!“ на Адела Пеева. Филмът изследва границата между родолюбието и национализма. Самата режисьорка Адела Пеева ще се срещне с публиката от ученици и студенти на 12 февруари от 18:00, а разговорът с нея за специфичните особености на документалното кино е част от реализирането на „Кинофабрика“, посветена на различните професии във филмовото изкуство.

Темата за националната идентичност и специалния акцент върху стойностни заглавия с фокус историческите перспективи към различни периоди от нашата история ще има своето продължение на 19 февруари от 17:30, когато ще бъде показан филмът „Възвишение“ на режисьора Виктор Божинов. Филмът бе един от най-големите успехи на българското кино през 2017 година и събра близо 140 000 зрители. Прожекцията е в рамките на кинофабриката за режисура и сценарий, част от програмата на инициативата „Европейско кино за учащи“.

В продължение на идеята за филми, които се представят пред аудитория в квартали, в които няма възможност за специални срещи с некомерсиални филми, на 9 февруари и 2 март сме предвидили прожекции в 77 основно училище в квартал Филиповци, като идеята е да стигнем до младата публика със спортни „изкушения“ – филми, посветени на легендарните Пеле и Христо Стоичков.

В навечерието на фестивала на 5 март от 18:00 часа в Дома на киното е предвидена още една прожекция на „Пеле: Раждането на една легенда“. Филмът проследява живота на Пеле в юношеските му години, когато 9-годишното момче расте в бедния град Бауру и се сблъсква с унижението и лошото отношение на по-големи от него младежи, отгледани в по-богати семейства. С този футболен акцент ще напомним на всички киномани, че специалната тема на 22-рия София Филм Фест в годината на София – европейска столица на спорта са именно спортните филми – очаквайте изненади във фестивалната програма!

Още един важен детайл в мозайката на филмовата история е фактът, че през 2018 година отбелязваме 50 години от събитията, разбунтували политическите и творчески духове на Европа през 1968 година. В програмата „Европейско кино за учащи“ сме планирали да представим два филма, които предлагат различен ракурс към годината на новите търсения и стремеж към свобода – на духа и художествената мисъл. Единият е емблематичната творба на Методи Андонов „Бялата стая“ с участието на легендата на българското кино – Апостол Карамитев, а другият филм е „Спомен за страха“ на Иван Павлов, който се фокусира върху „изгорена книга, провален живот“ и унижения, които няма как да бъдат простени и забравени. Интересно и важно за всички киномани е уточнението, че във филма са използвани епизоди от сценария на Константин Павлов, незаснети във филма „Масово чудо” (1980). Прожекциите са предвидени на 1 и 6 март в Дома на киното. Двата филма ще бъдат представени от проф. Божидар Манов, а зрителите ще имат възможност да се срещнат и с автора на „Спомен за страха“ – режисьорът Иван Павлов.

Основни лектори на инициативата, с която продължаваме традицията за образоване на младите кинофенове, са кинведът и директор на БНФ Антония Ковачева и изтъкнатият български режисьор и преподавател проф. Георги Дюлгеров. Освен ангажимент за представяне на филмите, те продължават да поддържат непосредствен контакт с аудиторията след прожекциите и ще предоставят отговори на въпроси на тези, за които киното е страст или бъдеща професионална реализация.

Повече информация ще откриете на students.siff.bg и във фейсбук страницата на „София Филм Фест за учащи”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови