Най-голямата галерия на открито в България добави нова творба (видео и снимки)

OFFNews 21 май 2018 в 14:45 5095 0

Снимка Владимир Груев-Freax

Творбата на Manomatic.

Фестивалът за градско изкуство Urban Creatures подари на столичани пореден графит в кв. "Подуяне", този път на ул. "Родина" и дело на испанеца Manomatic.

Скрита зад високите сиви блокове на "Подуяне", храстите и гаражите се крие улица „Родина“ номер 12. Според жителите на квартала баба Янка и дядо Христо това е последният номер, останал на улицата, която приютява една малка спретната къща.
Именно тази специална къща, която напомня за едни отминала време, може би даже преди квартала да се присъедини официално към картата на София, е следващото платно за тазгодишния старт на Urban Creatures.

Не по-малко специален е и гостът ни тази годинa - Manomatic. Роден в Испания, рисувал из цяла Европа и Южна Америка, едва ли някой може да обърка стените му. Сам той определя стила на работата си като „графити 2.0“, която винаги е завладяваща и монументална.

За градското изкуство той сподели: „Градското изкуство не само помага за подобряване на естетиката на пространството, където се прилага, но спомага и за подобряване на вътрешния свят и начина на мислене на хората. Изкуството извежда хората от монотонността на рутинния живот.“

В София испанецът, с подкрепата на Urban Creatures, ще работи именно върху тази специална малка стара къща, която обещава да се превърне в едно от скритите бижута на квартала, в подарък за по-възрастните жители на квартала.

Детайл от творбата на Manomatic. Снимка: Владимир Груев-Freax.

Това е само началото на тазгодишните изненади от Urban Creatures като в следващите месеци се очаква да започне работата по проектите на супер зведата в света на графитие Робърт Прох, както и специално включване с новия проект на Иван Шопов в ролята му на артист и художник.

Междувременно все повече туристи от цяла Европа идват специално, за да посетят галерията на открито, създадени от Urban Creatures през годините.

„От тук нататък Urban Creatures ще работи с най-добрите артисти в Европa и България. За нас е изключително важно хората от квартала да видят, че работим със световни артисти. Надяваме се по този начин те да разширят своите собствени хоризонти", казва създателят на Urban Creatures Ясен Гешев.


Ето и какво споделя самият Manomatic в кратко интервю за Urban Creatures, предоставено на OFFNews:

Какво мислиш за изкуството в крайните квартали?

Градското изкуство спомага за демократизирането на изкуството изобщо. Изкуството вече не е затворено, то е достъпно за всички. Да се изразяваш чрез изкуството е начин да общуваш с хората. През този разговор те на свой ред изграждат едно ново и собствено осъзнаване за съществуването си в обществото.

Градското изкуство не само помага за подобряване на естетиката на пространството, където се прилага, но спомага и за подобряване на вътрешния свят и начина на мислене на хората. Изкуството извежда хората от монотонността на рутинния живот. Подобряването на пространството чрез градското изкуство буди надежда и помага за образуването на една по-положителна енергия.

Какви са приликите и разликите между Испания и България?

Ситуацията, като цяло, е подобна. Но проекти като този на Urban Creatures са малко. Този проект има стойност - стойността за подпомагането и подобряването на живота на местните хора. За съжаление има малко такива организации, както в Испания, така и в България. В България разликата между богатите и бедните също е малко по-осезаема.

Кое е първото ти впечатление за България?

В България в градовете има много зеленина, но пък архитектурата е по-тъжна и сива, което от своя страна може да предизвика дискомфорт. Но това, което забелязвам, е, че хората са отворени за промени и мисля, че подобни проекти могат да помогнат и да се борят с дискомфорта в градската среда.

Как реагираха хората, докато те гледаха да рисуваш?

Реагираха прекрасно! Родители идваха с децата си и им беше интересно и забавно да гледат. Според мен е важно да си усмихнат и радостен, когато рисуваш в градската среда на живо сред публика. Изкуството нарушава рутината, и мисля, че минувачите и хората, които стават свидетели на създаването на една творба реагират с позитивни емоции и това им дава нещо позитивно на самите тях.

Творбата на Manomatic. Снимка: Владимир Груев-Freax.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови