Най-новият филм на Драго Шолев 'Прасето' с премиера на 23-тия София Филм Фест

OFFNews 28 януари 2019 в 15:29 2312 0

На предстоящото 23-то издание на София Филм Фест един от най-добрите и продуктивни български режисьори Драгомир Шолев („Подслон“, документалният „Сега и завинаги“, късометражните „Преди живота, след смъртта“ – с награда Jameson на 9-ия София Филм Фест, „Посредникът“ и др.) ще представи най-новия си независим кинопроект „Прасето“ в основната конкурсна програма.

Филмът разказва историята на един тринайсетгодишен младеж с прякор Прасето, подложен на всекидневен тормоз от страна на съучениците си. Самотен и затворен в себе си аутсайдер, той е свикнал с обидите и не им отвръща. Докато един ден, той инстинктивно нанася един единствен, може би фатален удар…

„За мен е важно да разкажа историята на Прасето и лошите деца, - споделя режисьорът Драго Шолев. - Знам, че във всеки клас има по едно такова момче. Знам, че често допускаме грешки спрямо другите деца и че може да сме много лоши и жестоки спрямо тях. Също така знам, че в определен момент всеки един от нас може да се окаже Прасето“.

Още на ниво проект „Прасето“ привлича вниманието на продуцентите през 2015 година, когато е представен на SOFIA MEETINGS и печели Наградата за млад продуцент, осигурена от YAPIMLAB (Турция), впоследствие участва в престижната програма за развитие на сценарии Torino Film Lab, а развитието му като проект продължава с подкрепата на SEE Cinema Network и ИА „Национален Филмов Център“. През есента на 2016 година участва и в пичинг-форума на фестивала „Со Индипендънт“ и печели наградата „Дани Лернер“ на Nu Boyana Film Studios за най-добър проект.

Филмът „Прасето“ няма държавна финансова подкрепа за производство – продуциран е изцяло с частни средства от страна на продуцентите - българските компании „Горила Филм“, „Ню Бояна Филм Студиос“, B2Y, „Скрийнинг имоушънс“ и „Папийон филм“ (Румъния). Реализиран е с подкрепата на УНИЦЕФ. Заснет е в България през юни 2017 в рамките на три седмици.

„Историята няма връзка със специфичен обществен строй, модел или манталитет, а е общовалидна и обобщаваща определени социални и обществени нагласи, - разказва Драго Шолев, - „Прасето” е показателен и уличаващ прякор, изразяващ по един безпрекословен начин отношение. Налице е един типичен конфликт - човекът срещу обществото. Самотникът срещу групичките. Жертвата срещу глутниците. Героят ни е сам срещу всички”, открехва завесата над филмовия герой Драго Шолев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови