Наш автор е номиниран за Европейска награда за литература

OFFNews 21 март 2017 в 14:37 3954 0

Снимка "Любов, подслон, храна и вода"

Корица

Нашият автор Николай Фенерски е номиниран за престижната Европейска награда за литература със сборника с разкази "Любов, подслон, храна и вода".

В сборника с разказа са публикувани много от текстовете на автора, излезли за пръв път на страницата на OFFNews.

Освен това заглавие, номинирани още са романът „Кротките" на Ангел Игов, романът на Ина Вълчанова „Остров Крах“ и романът "Софийски дует" с автор Иван Димитров.

Националното жури за България e в състав професор Амелия Личева - специалист по теория на литературата, университетски преподавател, Рада Шарланджиева - преводач, издател и журналист, Юлия Цинзова – директор на Столична библиотека, Иван Голев – поет, белетрист и издател, и Бойко Ламбовски – поет и публицист, председател на Български П.Е.Н. център.

След като бъде избран победителят от България, той ще се присъедини към другите участници за 2017 г. България има двама носители на наградата - писателят Калин Терзийски за сборника "Има ли кой да ви обича" през 2011 г. и Милен Русков с романа "Възвишение" през 2014 г.

Европейската награда за литература се връчва всяка година с цел представяне на огромното разнообразие на съвременната европейска литература и насърчаването на международното разпространение на книги. Инициативата е отворена за всички 37 държави, от който предварително се избират кои 12 ще участват конкретната година. По този начин се позволява на всички държави и езикови области да бъдат представени през период от три години.

Победителят ще бъде обявен след месец и ще бъде награден на 23-ти май в Брюксел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови