Наследниците на Хайтов се отказаха от делото срещу Калин Терзийски

OFFNews 19 февруари 2020 в 17:11 11402 0

Наследниците на Николай Хайтов се отказаха да продължават делото срещу писателя Калин Терзийски.

Съдебният процес започна заради думи на Терзийски в телевизионното предаване "Комбина" по Нова тв. Интервюто бе показано през 2016 г. Писателят заяви, че Николай Хайтов и Йордан Радичков са били "слуги на един режим, който аз не мога да понасям" и че "те са правили ****** на Тодор Живков".

Засегнати от думите на Терзийски, синовете и дъщерята на писателя завеждат дело за обида, като първоначално искането им е символично - 1 лв.

По-късно предявяват финансова претенция и на първа инстанция съдът осъжда Калин Терзийски да изплати по 8000 лв на всеки от тримата ищци плюс съдебните разноски. 

На втора инстанция обаче решението е точно обратното - Калин Терзийски е оневинен, а наследниците на Хайтов са осъдени да заплатят 6000 лева съдебни разноски.

Наследниците на Хайтов имаха опция да продължат делото на трета инстанция, където беше малко вероятно да бъде променено решението от втората инстанция.

В интервю за сайта "Площад Славейков" Здравец, един от синовете на Хайтов, заяви, че "ще оттеглим обжалването на делото във Върховния съд срещу Калин Терзийски, ако получим публично извинение черно на бяло".

Арх. Здравец Хайтов добява, че "това е уж недомислен акт, но отказът от извинение показва, че всъщност е нарочно направен. Калин Терзийски трябва да признае, че това, което е казал за Хайтов и Радичков, не е вярно."

"Това са думи, изговорени от човек, претендиращ да бъде писател, за други писатели, при това класици на българската литературатура", смята синът на Хайтов. 

Днес Калин Терзийски публикува в личния си профил във Фейсбук следния текст към наследниците на писателя Николай Хайтов:

"ПРОШКА

Ето!
Това вече е разумна и човешка постъпка :) Здравец Хайтов прие протегнатата ми ръка! И затова аз:

Извинявам се публично на тримата - децата на Хайтов - за всички душевни болки, които са понесли, обичайки баща си и преглъщайки обидата, която са им причинили моите думи! Простете, мили хора, не искам никой да страда!
Аз ще остана непримирим враг на всяко нехуманно управление и на всеки, който го поддържа. Но това не означава, че ще търся със злоба междучовешки конфликти! Не хората ме вбесяват - разберете! А глупавите им поведения, грешките им, пристрастията им, арогантността им, алчността им, идеологиите им, невежеството им! На които, за съжаление, и аз съм носител и също така съм жертва - та и аз съм човек!

Да - никога и през ум не ми е минавало да наранявам когото и да било.

Просто не обичам комунизма. Той нараняваше мнозина.

Извинявам се на всеки от вас, преживял страдание заради мен - и нека има мир."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови