Национален конкурс за есе 'Вечната книга и ние'

OFFNews 13 август 2018 в 16:51 2814 0

За втора поредна година Библейската библиотека на Богословския факултет на Софийския университет и интернет-порталът Православие.БГ обявяват Национален конкурс за есе, посветен на Библията, под надслова „Вечната книга и ние“.

Тази година конкурсът е свързан и с един специален повод – Библейската библиотека (Bibliotheca biblica) към Богословския факултет на Софийския университет отбелязва своята 20-годишнина. Тя е открита през 1998 г. и е единствената институция в Югоизточна Европа, тясно специализирана в областта на библейското богословие – Стар и Нов Завет, юдейска литература и ранно християнство. Книжнината е предимно чуждоезична и постъпва чрез дарения от Германия, Швейцария, Великобритания, САЩ, Гърция, Русия, с изключителното съдействие на Световното дружество но новозаветните учени.

Фондът на библиотеката e над 9500 тома (книги, периодични издания, CD). Библейската библиотека инициира издаване на собствена поредица от изследвания в областта на библеистиката (ББ), като вече са представени първите 11 тома. По случай 20-годишнината на Библейската библиотека в средата на октомври Богословският факултет ще бъде домакин на Библейска конференция, в която ще вземат участие утвърдени имена на българската и чуждестранната библеистика. В един от дните на конференцията ще се състои и тържественото връчване на наградите от конкурса „Вечната книга и ние“.

Условия за участие

Конкурсът е разделен в две възрастови категории – ученици от 8 до 12 клас и участници над 19 години.

Максималният обем на есето да е 6 стандартни страници. Към есето приложете вашите данни: име, фамилия, възраст и актуални координати за обратна връзка; за учениците – клас и училище. Като отделен файл прикачете и актуална снимка, която да придружава есето ви (за евентуална публикация).

Есетата, изпратени за участие в конкурса, не трябва да са публикувани в други електронни и печатни медии, или в лични блогове.

E-mail за изпращане на есетата: [email protected]

Краен срок за участие: 17 септември 2018 г.

Всеки участник може да използва ресурсите на Библейската библиотека при подготовката на есето си. Работното време на Библейската библиотека е от понеделник-петък от 14–18 ч. (Богословски факултет на СУ, пл. Св. Неделя 19, ет. 3)

Теми

Участниците в конкурса могат да изберат една от предложените по-долу теми, на която да посветят своето есе:

Йосиф и неговите братя (Битие, гл. 37-45)

Давидовото покаяние в Псалом 50

За познанието, което трупа тъга според Книга на Еклисиаста

„…който от вас е без грях, нека пръв хвърли камък…“ (Йоан 8:7) – за осъждането на ближния и новозаветните послания

„…щом любов нямам, нищо не съм“ (1 Кор. 13:2)

Притчата за Блудния син ((Лук. 15:11-32)

Награди

Предвидени са следните награди за всяка от двете възрастови групи участници:

Първа награда – 300 лв.

Втора награда – 200 лв.

Трета награда – 100 лв.

Специална награда на Библейска библиотека – 200 лв. (за всяка от двете възрастови групи)

Наградените есета ще бъдат публикувани в сайта Православие.БГ

Резултати

Жури от духовници, богослови, писатели и журналисти ще определи трите най-добри есета в двете възрастови групи – за ученици и за възрастни, както и специалните награди на Библейската библиотека.

Резултатите от конкурса ще бъдат обявени на тържественото връчване на наградите през октомври (датата на събитието ще бъде обявена на 20 септември в Православие.БГ) и публикувани на сайта Православие.БГ непосредствено след награждаването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови