Националната библиотека "лекува" книгите

Габриела Динева 24 март 2017 в 14:37 6487 2

Снимка Уикимедия

Национална библиотека "Св. св. Кирил и Методий"

С мотото „Лекуваме книгите, ремонтираме сградата“ започна днешната пресконференция на Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ (НБКМ).

След като през септември месец миналата година започнаха кампания за събиране на необходимите 50 хил. лева за закупуване и инсталиране на камера за почистване на книжни документи от увреждащите ги микроорганизми (плесени, гъбички, бактерии), днес т.нар. система „Аноксия“ стартира работа и в следващите дни ще „лекува“ документи от специалната колекция на НБКМ, османски и арабски ръкописи, документи от Регионална библиотека на гр. Добрич, документи от съда в гр. Шумен и др.

Директорът на НБКМ доц. Д-р Красимира Александрова поясни, че две трети от сумата е събрана чрез дарения на фирми, частни лица и DMS кампания, организирана от студенти и в която са се включили и българи, живеещи в чужбина. Сред дарителите са и ученици от 11 клас на Софийската математическа гимназия и тяхната учителка по история, които присътваха на пресконференцията и видяха инсталираната вече система. „Инсталирането на „Аноксия“ в Националната библиотека е моя сбъдната мечта“, коментира директорът.

„Системата, която вече работи в НБКМ, е единствената засега в България и на Балканите. Това ни дава възможност не само да се опазваме документите чрез превенция, но и га ги „лекуваме“ и съхраняваме за поколенията.“

Системата „Аноксия“ е широко популярна в Европа и по света от 15 години, но за първи път влиза у нас. Тя представлява нетоксична дезинфекция и дезинфекция в контролирана безкислородна среда и внедрен контрол на нашествия от насекоми без никакъв риск за книжовното културно наследство, за хората и околната среда. Това означава, че се създава модифицирана атмосфера, базирана на премахването на кислорода до нива под 0,5% и въвеждане на инертен гас (в случая азот), докато същевременно се контролират нивата на температурата и относителната влажност. „Аноксия“ елиминира паразитите чрез дехидратация и задушаване, а смъртността на вредителите е 100%, независимо от техния стадий на развитие, а хартията остава непокътната. Методът може да се прилага не само върху хартия, а и към други материали (текстил, дърво, кожа, пергамент и т.н.). Самата система представлява корпус, в който се поставят документите, всеки от които е в специална кутия с неутрално PH. Камерата се затваря херметически и започва самият процес на изтегляне на кислорода и вкарването на азот. При изваждането им документите нямат видима промяна, но всъщност са оздравени и обезпаразитени. Камерата ще се зарежда веднъж месечно, а еднократният процес трае около три седмици, в зависимост от обектите, които подлежат на аноксиране, и от използвания газ (азот, аргон, въглероден диоксид).

Досега авторът на разработката за „Аноксия“ - Христо Златанов, и инж. Искра Цветанска, главен експерт реставрации и консервация в Университета по библиотекознание и информационни технологии, са успели да приложат метода за дългосрочно съхраняване на общо 30 писмени материала от сейфа на Българския исторически архив (БИА). Сред тях са докунетни и тефтерче на Г.С. Раковски, Устав на НБКМ, „Ад“ на Гео Милев, 20 писма и тефтерчето на Васил Левски и др. Директорът на НБКМ доц. д-р Александрова обяви, че тефтерчето на Васил Левски ще бъде изложено в библиотеката през месец юли и всеки, който иска ще може да го види. Това става благодарение на тази система, която не само „лекува“ документите в лошо състояние, но и действа като превенция създаването на благоприятна среда за съхраняване и предпазва документите при пренасяне и излагане.

Инж. Искра Цветанска обяснява как работи системата пред ученици

Христо Златанов живее в чужбина от 15 години, а 14 от тях работи в областта на опазване на културното наследство. Дългогодишният си опит е натрупал в Александрийската библиотека, националните библиотеки на Сингапур и Португалия, Азорските острови, националните архиви на Мексико и Ангола, Зографския манастир в Света Гора и др. „Международната компания, за която работя от самото ѝ създаване, е базирана в Португалия, но сме работили и в много други държави в Азия, Африка, Северна Америка“, разказа Златанов. „Дейността е насочена към превенция, лечение и дългосрочно съхранение на културно наследство. Попаднах в тази фирма и съм един от инициаторите и създателите на метода „Аноксия“. А след дълги години работа в други държави, пожелах да го направя и в родината си. През 2012 г. регистрирах своя фирма. С доц. Александрова се познаваме и работим още преди тя да стане директор на НБКМ. Приложихме метода първо в Русе през май 2016 г., където имаха остра нужда от почистване на обекти от плесени. Там положихме основата, а три месеца по-късно получихме възможността да започнем внедряването на системата и в НБКМ.“

Създателят Христо Златанов и инж. Искра Цветанска показват таблото за управление на камерата

В НБКМ се съхраняват повече от 8 млн. книжни документа, много от които са единствени копия. Голяма част от културното наследство във фондовете е в неприемливо състояние и трябва да бъде „лекувано“ или предпазено от бъдещи увреждания. С инсталирането на камерата, работеща по системата „Аноксия“, НБКМ вече осигурява условия за съхраняване на книжния си фонд, както и за опазване на книжовно-документалното наследство в библиотеките в цялата страна.

Освен за процеса на лечение, доц. д-р Александрова информира гостите на пресконференцията и за ремонта на части от покрива на библиотеката. Да припомним, в началото на февруари тази година стъкленият покрив в трета читалня падна под тежестта на снега и рани читател. В момента тече ремонт на повредената конструкция от строителна фирма, лицензирана в ремонтите на сгради – паметници на културата (каквато е и НБКМ). Нейният управител Апостол Глосов обясни, че ремонтните дейности са съобразени с металната конструкция на покрива, стъклата са заменени с вид стъкла, използвани в автомобилостроенето – те не се разпадат, ако бъдат счупени, а също е поставена и мрежа, която да гарантира безопасността на читателите. Ремонтът струва малко над 27 хил. лева и ще бъде завършен до седмица, а парите за него са осигурени от Министерството на културата. Г-н Глосов изтъкна необходимостта на цялостен ремонт на покрива, а не само на отделните засегнати части, доц. Александровска обяви, че има обещание от страна на министерството, той да се случи през 2017 г. Пострадалият вече е добре и отново често посещава библиотеката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26179

2

ELPIDA

25.03 2017 в 22:42

Denis, докато четях статията и при мен мълниеносният аналог бе
"Квадрат 500 ".Дано "лечението" завърши с дълготраен ефект.

42249

1

Denis Rizanov

24.03 2017 в 14:43

А Квадрат500 "разболява" картините.