Националната библиотека на Израел получи целия архив на Кафка, публикува го онлайн до края на 2019 г.

OFFNews 08 август 2019 в 14:00 2697 0

Снимка БТА

Стотици оригинални текстове на писателя Франц Кафка бяха върнати на Израел, оповести Израелската национална библиотека, която представи някои негови трудове и скици на пресконференция в Ерусалим, предаде БТА.

Шестдесет папки, съдържащи документи и бележници на Кафка и неговия близък приятел и биограф Макс Брод, бяха прехвърлени на библиотеката от швейцарска банка в Цюрих преди две седмици. Прехвърлянето идва след нареждане на съдилища в Израел и Швейцария да се отворят помещения за съхраняване на ценности в Цюрих, където материалите били складирани от десетилетия. С това се слага край на 12-годишна правна битка между Израел, Германия и Швейцария, където писма, ръкописи, вестници, бележници и скици на Кафка и Брод са били съхранявани.

Повечето от текстовете на Кафка вече са публикувани, но от библиотеката с изненада открили бележник на Кафка с негови упражнения на иврит.

Стефан Лит, уредник на хуманитарния отдел на библиотеката, оповести, че целият писмовен архив от Кафка, който вече е притежание на библиотеката, ще бъде дигитализиран и ще бъде достъпен в интернет до края на годината.

Франц Кафка е роден в Прага и умира от туберкулоза в Австрия през 1924 г. на 40-годишна възраст. Той завещава трудовете си на Брод и му нарежда да ги изгори. Брод, който е изпълнител на завещанието му, обаче пренебрегва инструкциите и публикува много от творбите на писателя, които му носят световна слава.

Сред най-известните произведения на Кафка са романите "Процесът" и "Замъкът", както и повестта "Преображението".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови