Неизвестни творби и документи на Яворов възкръснаха след век, намерени на улицата

OFFNews 08 януари 2020 в 12:03 4042 0

Снимка БНТ

Деветнадесет оригинала на големия български поет Пейо Яворов възкръснаха след век. Това обяви на пресконференция в пресклуба на БТА Тодор Иванов, председател на Фондация "Яворов".

На бял свят се появиха едно стихотворение със заглавие "На незнайния герой", 4 броя писма с пликове, 9 броя требвания, озаглавена така от автора, 4 броя разписки и къс от знаме, рамкирано, с текст под него. Експертизата на оригиналите е направена от доц д-р Милкана Бошнакова, която в официално становище потвърждава, че документите са написани собственоръчно от Пейо Яворов през 1912 г. Написани по времето, когато е бил кмет на Неврокоп, днешен град Гоце Делчев, обяви Тодор Иванов.

"Почеркът, с който е написано стихотворението, е едър, доста небрежен, с лек наклон надясно. При сравнението му с почерка, с който са написани редица творби, които се съхраняват в неговия личен архивен фонд в Български исторически архив при Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", се открива почти пълно съвпадение", се посочва в експертизата. Писмата са адресирани до Тодор Александров, Христо Чернопеев и Тодор Николов.

Откритите документи са литературна сензация, изтъкна Тодор Иванов. По думите на най-големия изследовател на творчеството на Пейо Яворов проф. Михаил Неделчев, той прекратява да пише поезия през 1910 г.

Късът от знаме е в рамка, то е нарязано със сабя от поета и надписано от него като дар до съратника му Григор Белокапов.
Оригиналите са закупени за 27 000 лева от колекционера Христо Попов. Не е известна още историята им, собственикът им твърди, че ги е намерил захвърлени на улицата, обясни Тодор Иванов.

За първи път те ще бъдат представени в родната къща на поета по време на "Яворови януарски дни 2020", които се откриват на 13 януари в Чирпан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови