Непозната картина на Майстора изненадващо се появи в галерия

OFFnews 28 декември 2018 в 12:25 7103 0

Снимка Художествената галерия "Владимир Димитров-Майстора"

Портретът на Дафина, наречена българската "Мадона", изненадващо се появи в Художествената галерия в Кюстендил. Творбата е била скрита почти век и за първи път се показва пред публика. Непознатата картина на Владимир Димитров - Майстора е определена за емблематично събитие от експертите.

Автентичността на творбата е 100% доказана. Въпреки това, на нас, тепърва ни предстои още проучване на самата работа. Не е важно откъде е дошла и коя е Дафина, а че се появява едно произведение, което допълва пъзела в цялата му пълнота”, поясни пред Нова телевизия, уредникът в Художествена галерия „Владимир Димитров-Майстора” Светла Александрова.

В продължение на 80 години се смята, че има само един портрет на Дафина. Образът ѝ обикаля света, а светът за нея е кюстендилското село Шишковци. Там става муза на Владимир Димитров-Майстора за една от най-известните му картини.

"Когато той създава произведението "Мома сред ябълки", Дафина е болна от туберкулоза и скоро след това тя умира съвсем млада", разказва художникът Евгени Серафимов. Сред художниците има легенда, че Майстора рисува на нейните опечалени родители един портрет, който им го подарява.

Собствениците, пожелали анонимност, са преотстъпили картината на галерията за срок от 5 години.

Жителите на Кюстендил инициират събирането на средства, за да се откупи „Дафина” за галерията в града.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови