Няма да пращаме икони в Лувъра, БАН ще предложи друга изложба

OFFNews
10 февруари 2020 в 18:57 | 2260 |2

Предстоящата трета българска изложба в Лувъра през лятото на 2020 година с православни икони се отменя, а БАН има предложение за промяна на темата на експозицията.

Това стана ясно след среща на министъра на културата Боил Банов с председателя и ръководството на БАН акад. Юлиан Ревалски. До срещата се стигна след като стана ясно, че подготвяната експозиция с работното заглавие ,,Изкуство и култури в България (XVI – XVIII век)" ще бъде представена в отдела за ислямско изкуство - тоест български икони наред с ятагани и други атрефакти.

В кореспонденция между министерството на културата и Българската православна църква от януари е поискана благословия за изложбата и разрешение в експозицията да бъдат включени експонати от Бачковския манастир, Националния църковен историко-археологически музей и Църковно историческия и архивен институт при Българската Патриаршия. На заседание на Светия синод от 20 януари е взето решение експонати от църковните музеи да не участват в изложбата. Със същата позиция е и ръководството на БАН по отношение на културните ценности от музеите на Академията.

Министърът на културата и ръководството на БАН днес са решили, че експозицията ще бъде отменена и на музея „Лувър“ ще бъде предложена друга изложба, която да обхваща друг или по-широк период от българската история.

Учените са предложили теми, свързани със знакови периоди от миналото на българските земи и българската държава: „Праистория” (поява и развитие на първата европейска цивилизация) или „Късно Средновековие” (възход на Второто българско царство).

До момента договор за третата изложба между министерството на културата и музея „Лувър“ не е подписан. Допълненото рамково споразумение може да бъде изготвено след окончателното договаряне на параметрите на експозицията между двете институции, заявиха от ведомството на Боил Банов.

OtSofia

Рейтинг : 1943

11.02 2020 в 00:53 2
+ 1
- 0
@Бухльо Праистория? За какво говориш? Щом имаш съзнание за време, щом отмерваш слънчевата година и сезоните, за да ти върви стопанството, за да тръгнеш, пристигнеш в определено място и се върнеш, откъдето си тръгнал, значи живееш не само в пространството, но и във времето, исторически. Използваш глината и пишеш на нея, строиш с нея, лееш и фино обработваш злато,отглеждаш пощенски гълъби и ги използваш по предназначение ... Праистория? В днешния век Херодот е наш съвременник, а разумното човечество остаря с над милион години.
Бухльо

Рейтинг : 11498

10.02 2020 в 22:54 1
+ 1
- 0
Праисторията е много знакови български период.
А защо не "Първа българска държава - спасител на християнска Европа"?