Нощ на театрите - едновременно в 15 български града и 11 европейски държави

ОFFNews 09 ноември 2018 в 14:41 2243 0

Шестата поред Нощ на театрите ще e на 17 ноември и ще се отбележи в 15 български града и в 11 европейски държави. През целия ден до късните часове на нощта ще се проведат повече от 120 събития, локализирани на най-различни места - театрални сцени, музикални зали, открити площи, барове, търговски центрове и други. 

Зрителите ще имат възможност да се срещнат с любимите си творци, както и да се насладят на колоритната им фотосесия. През погледа на фотографа Диляна Флорентин ще видим  Владо Пенев, Юлиан Вергов, Владо Карамазов, Ованес Торосян, Иван Бърнев, Дарин Ангелов, Деян Ангелов, Христо Мутафчиев, Теодора Духовникова, Ана Пападопулу, Луиза Григорова, Силвия Петкова, Весела Бабинова, Койна Русева и Рая Пеева, диригентът Максим Ешкенази, прима балерината Марта Петкова и премиер солистът Никола Хаджитанев от Софийска опера и балет. 

Голямата изненада за почитателите на театъра ще бъде възможността да „погледнат“ през очите на актьорите. Интерактивна инсталация на ключово място в София ще покаже живота на посланиците на инициативата. Кадрите в инсталацията ще бъдат POV и ще разкрият различни моменти от ежедневието на актьорите – репетиции, подготовка за представление, минаване на текст, грим и други.

Нощ на театрите се провежда за първи път в България преди 6 години, благодарение на Фондация „Арт Проджектс“ и Фондация „Асоциация Информбюро“. Зад главаната идея на платформата стои Елеонора Роси от Франция. Нейният концептуален план се нарича „LA NUITÉE – THE INTERCULTURAL NIGHT OF EUROPEAN THEATER“ и е обнародван официално в Париж на 5 октомври 2009 година.

Нощ на театрите 2018 е част от Програма „Културен календар“ на Столична община и се осъществява с любезната подкрепа на Министерство на културата на Република България и Съюза на артистите в България. Международен партньор на инициативата е Асоциация „Европейска нощ на театъра”.

Повече информация и детайлна програма можете да намерите в официалния сайт на събитието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови