Нова книга на Дж. Р. Р. Толкин скоро на английския пазар

OFFNews 16 март 2017 в 16:12 5033 0

Корица

Компилация от истории за Берен и Лутиен ще бъде публикувана на 04 май 2017 г., обявиха от издателство HarperCollins.

Под редакцията на Кристофър Толкин и илюстрирано от Алън Лий, книгата съдържа разпръснат материал от 12-томовата "История на Средната земя".

Най-ранната версия на приказката за Берен и Лутиен е написана през 1917 г., в която Берен е още елф, а не човек и еквивалента на Саурон е бил голяма зла котка. Историята претърпява значителна редакция през целия живот на Толкин, и е била преработена в двете, проза и поезия. Новата книга ще демонстрира тази еволюция.

Книгата за Берен и Лутиен ще бъде публикувана 100 години, откакто съпругата на Толкин, Едит, танцувала за него на една малка горска поляна, пълна с ели в Източен Йоркшир, събитие, което той по-късно признава, е вдъхновение за срещата на безсмъртната Лутиен и смъртния Берен в поляните до Есгалдуин.

Старателно възстановен от ръкописи на Толкин и представени за първи път като напълно непрекъсната и самостоятелна история, епичната приказка за Берен и Лутиен ще свърже отново почитателите на „Хобит“ и „Властелинът на пръстените“ с елфите и хората, джуджета и орки и богати пейзажи и същества, уникални за Средната земя на Толкин. Историята на Берен и Лутиен се превърна в съществен елемент в развитието на Силмарилион, митовете и легендите на Първата епоха на света, замислен от Толкин.

От съществено значение за историята, и това никога не е променяно, е участта, която замъглява любовта на Берен и Лутиен - Берен е смъртен човек, а Лутиен е безсмъртен елф. Баща ѝ, велик господар на Елфите, несъгласен с връзката ѝ с Берен, му е наложил невъзможна задача, която той трябва да изпълни, преди да може да се ожени за Лутиен. Това е ядрото на легендата и това води до изключително героичния опит на Берен и Лутиен заедно да ограбят най-великото от всички зли същества, Мелкор, наречено Моргот, Черният враг на Силмарил.

В тази книга Кристофър Толкин се е опитал да извлече историята за Берен и Лутиен от цялостната работа, от която тя е част. Но тази история е самопроменяща се, тъй като развива нови асоциации в рамките на по-голямата история. За да покаже нещо за процеса, чрез който тази легенда на Средната земя се е развивала през годините, той е разказал историята на баща си със свои думи, като предоставя, на първо място, неговата оригинална форма, а след това пасажи в проза и стих от по-късни текстове, които илюстрират промените на разказа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови