Нови Литературни маршрути започват през юни

Второто издание ще бъде с участието на поета Калоян Праматаров и писателя Георги Тенев

OFFNews 18 юни 2020 в 18:25 2722 0

Литературните маршрути на Фондация „Прочети София“ са истории, разказани през специално създадени градски разходки от писатели и поети, теоретици и литературни историци. През 2019 г. в рамките на шест месеца бяха проведени 20 Литературни маршрута, а сред участниците бяха писателите Миглена Николчина, Мария Касимова-Моасе, Ангел Игов и Иван Димитров. 

Тази година към разказвачите ще се присъединят поетът Калоян Праматаров и писателят и драматург Георги Тенев.

Програмата ще бъде допълнена от съвсем новите турове с водещи Лора Шумкова и Катя Зографова, както и от Детските литературни маршрути със Зорница Христова. Второто издание на Маршрутите ще да бъде със свободен достъп и ще се проведе от юни до октомври.

:: Събитията започват на 24 юни от 18:30 ч. пред Народния театър „Иван Вазов“ с литературната поредица „Софийски страници“, която Лора Шумкова създаде през 2019 г. Тази година обаче продължението на заглавието ще бъде „Алхимия на ранения град“ и ще даде отговор на въпросите: как са живели софиянци в първите години на Втората световна война; кое е събитието, което ги принуждава за по-малко от денонощие да напуснат домовете и града си; кой класически български роман документира това противоречиво време; как се възстановява опустошената столица и защо улица „Търговска“ се превръща в символ на изгубената София? С помощта на мемоарни свидетелства и литературни фрагменти Лора Шумкова ще говори за един от най-трудните и най-премълчаваните периоди в новата история на София.

Лора е литературен теоретик и историк, критик и редактор. Интересува се от литературна и визуална семиотика, както и от литературната антропология на града.

:: Съществена част от програмата на Литературните маршрути са тези, насочени към децата. Техен водещ традиционно е преводачката, писателка на детски книги и съосновател на издателство „Точица“ – Зорница Христова. Литературните пътеки на този маршрут ще преминават между произведенията на Валери Петров, Дора Габе, Елин Пелин, Братя Мормареви и илюстрациите на Вадим Лазаркевич. Началото на Детския литературен маршрут ще бъде на 27 юни от 10:00 ч. на ул. „Елин Пелин“ 1.

:: „По стъпките на Синьото момче“ е заглавието на литературния маршрут, посветен на поета Александър Вутимски, през който ще ни разходи поетът, преводач от френски и археолог – Калоян Праматаров. Разказът ще започне в близост до едни от най-старите хотели в града, ще премине покрай дома на Вутимски на ул. „Раковски“, за да завърши в Докторска градинка, където той е работил известно време като пазач. Калоян Праматаров ще ни преведе както през биографията на поета, така и през контекста на неговото творчество. Началната точка ще бъде пл. Лъвов мост, а датата – 01 юли, 18:30 ч.

:: Темата на следващата литературна спирка ще бъде: „На разходка с Иван Вазов и Евгения Марс“. Неин водещ ще е Катя Зографова, която е главен уредник на Вапцаровия музей и автор на 15 книги, посветени на някои от класиците в българската литература. Маршрутът започва от Борисовата градина (при езерото „Ариана“) и ще се проведе на 8 юли и 26 август от 18:30 ч.

Катя Зографова ще разкаже за Вазовата София между Княз-Борисовата градина и салона на Евгения Марс; за драматичната предистория на парка или борбата на Стамболов срещу унищожаването на дървесните видове от хора, които се опитвали да запазят слатинското пасище за овцете си; за първообраза на градината на швейцарския градинар Даниел Неф, любител на цветята и акациите; за това как младите писатели Елин Пелин, Стилиян Чилингиров, Стоян Загорчинов тайно следвали кумира си, без да посмеят да му се обадят, по тогавашното спокойно и просторно Цариградско шосе в разходката му до Борисовата градина и обратно; за още малко известни факти и пресечни точки в житейския път на Иван Вазов и Борисовата градина.

Тази година се чества 170 г от рождението на Иван Вазов. През 2020 г. също така се отбелязва 135 г. от рождението и 60 г. от смъртта на поета и драматург Николай Лилиев. Именно на него ще бъде посветено последното събитие от програмата, което ще се проведе в началото на октомври. В двата края на този маршрут ще бъдат метафоричният и буквалният дом на Николай Лилиев – от Народния театър „Иван Вазов“ до улицата в кв. „Лозенец“, която днес носи неговото име. Водещ и автор на маршрута ще бъде писателят и драматург Георги Тенев.

Лятна програма:

Софийски страници: алхимия на ранения град
Водещ: Лора Шумкова
24 юни | 18:30 ч. | Народен театър „Иван Вазов“

Детски литературен маршрут
Водещ: Зорница Христова
27 юни | 10:00 ч. | ул. „Елин Пелин“ 1

По стъпките на Синьото момче
Водещ: Калоян Праматаров
01 юли | 18.30 ч. | площад „Лъвов мост“

На разходка с Иван Вазов и Евгения Марс
Водещ: Катя Зографова
8 юли и 26 август | 18:30 ч. | Борисова градина (езерото „Ариана“)


________________
Всички Литературни маршрути са със свободен достъп, без нужда от предварително записване.

Специално внимание е отделено на това да се преминава през места, които позволяват хората спокойно да спазват необходимата дистанция помежду си. Водещите говорят на микрофон, така че дистанцията няма да ощети преживяването.
________________
Литературни маршрути •София• е проект на Фондация „Прочети София“ и се реализира с подкрепата на Столична община, Програма „Култура“ за 2020 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови