Общината съсипа световен паметник на културата

Калоян Константинов 02 декември 2015 в 18:23 20569 9

Снимка Стефан Иванов

Съсипаната част от Берлинската стена в София.

Парчето от Берлинската стена, което се намира в парка при НДК, е било "реставрирано" от служители на Столична община по скандален начин, алармираха граждани в социалните мрежи.

Оригиналните графити по нея са били замазани с нещо, което прилича на цимент, вероятно за да се заздрави парчето, което е изложено на природните стихии. Появиха се коментари, че автентичните графити така или иначе са били унищожени и софиянци, които са надраскали преди време дареното през 2006 г. парче. Други са на мнение, че идеята е по стената именно да се драска от всеки, който пожелае, тъй като тя се превръща в място за улично изкуство преди и особено след падането си.

"Трябвало е да си останат и оригиналните графити, и това, което е надраскано впоследствие! Това е публично изкуство и винаги има риск да бъдат надраскани графити ... А в случая става въпрос за парче от Берлинската стена, която е станала визуален символ и с графитите по нея!!! Тя е международен символ, а падането ѝ на 9-ти ноември 1989-та година е последвано от преврата в Българската комунистическа партия, който докара на власт първо членовете и наследниците на ЦК на БКП, после членовете и наследниците на ДС, а днес на техните шофьори, охранители и дори на теляците им ... Парчето от Берлинската стена пред НДК, боядисано в сиво, символизира бъдещето на България и българският народ!", написа художникът Петко Дурмана във Фейсбук, с чието мнение се съгласиха негови колеги и граждани.

OFFNews ще потърси мнението на Общината относно качеството на "реставрацията" и дали е нямало по-добри начини за намеса.

Снимка на парчето от стената преди да бъде "реставрирано". Снимка: Wikimedia.

След Втората световна война Берлин е поделен между страните-победителки на 4 окупационни зони. Източната зона, контролирана от съветските войски, впоследствие става столица на Германската демократична република, а в 3-те западни зони контролът е осъществяван от окупационните власти на САЩ, Великобритания и Франция.

Отсъствието на физическа граница между зоните довежда до конфликт и масово преминаване на специалисти и граждани от Източен Берлин във ФРГ. На 13 август 1961 г. в период на усилено противопоставяне и изостряне на отношенията между СССР и САЩ, започва строителството на стената.

Строителството и преоборудването на стената продължава от 1962 до 1975 година. Напълно построената стена се е състояла от 45 хиляди бетонни блокове 3,6 на 1,5 метра, със закръглен връх, чиято цел е да затруднява опитите за бягство. Въпреки това над 5 хил. души успяват да избягат на Запад. Падането на стената става на 9 ноември, когато министър-председателят на Източна Германия Гюнтер Шабовски обявява отмяната на ограниченията за излизане от Германската демократична република. Множество източногерманци започват да минават свободно във ФРГ, а стената бива демонтирана.

Към днешна дата са се запазили само няколко секции от стената в района на Потсдамер Плац, недалеч от река Шпрее и на Бернауер Щрасе. Още преди падането ѝ на Запад стената се превръща в място за творчество на много художници, както професионалисти, така и аматьори. През 1989 г. Берлинската стена се превръща в километрова "изложба" на графити, в това число и много от тях с висока художествена стойност.

След разрушаването на Стената фрагменти от нея бързо се превръщат в обект на търговия. Много от късовете от Берлинската стена са купени в САЩ, например в корпорацията „Майкрософт“, в щабквартирата на ЦРУ и други.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!