Общинският съвет в Копривщица отмени скандалното си решение

ОFFNews 31 март 2017 в 18:40 6635 1

Общинският съвет в Копривщица отмени скандалното си решение от 17 март, което предвиждаше отмяна на статута на града като "архитектирно-исторически резерват", предава бТВ.

След час и половина дебати общинските съветници в Копривщица отмениха скандалното си решение за премахване статута на града като архитектурен резерват.

От общо 11 души – 10 гласуваха за отмяна на решението, а председателят на Общинския съвет Рашко Христов се въздържа.

По-рано днес на дискусия председателят на ОС в Копривщица Рашко Христов обясни, че с решението съветът не е искал промяна на статута на града, а промяна на думите в документа на Общия устройствен план на града.

Става въпрос за наименованието "археологическо-исторически резерват" и предложение то да бъде заменено с актуалното според тях спрямо Закона за културно наследство "Недвижима културна ценност" в категория "Историческо селище".

Въпреки това на дискусия по развилия се казус, представители на Министерство на културата обясниха, че за да се смени наименованието на статута на града съответно с новия Закон за културно наследство изисква дълга процедура, заради която наименованието "архитектурно - исторически резерват" трябва да се запази.

Според тях настоящото наименование не създава проблем за града.

Арх. Улияна Малеева, представител на МК заяви, че "по отношение на желанието да отпадне наименованието "археологическо-исторически резерват" към момента в Закона не присъства такава категория, присъства само "археологически резерват".

От думите и стана ясно, че наименованието не пречи на защитните режими на града, което хвърля в сянка намеренията на Общинския съвет да заменят името на статута на града.

"Няма кой знае какво значение от промяна на името", заяви тя.

"Ще го предложа за гласуване в дневния ред, всеки общински съветник трябва да гласува по съвест", заяви Рашко Христов, според когото тиражираните в медиите тези, че зад искането на ОС има скрити бизнес намерения, са "лъжи". 

"Ставаме свидетели как една откровена лъжа се тиражира и създава неадекватни реакции. ГЕРБ заплаши с екзекуция своите съветници от града, ако не отменят т. нар. скандално решение. Хора и политици коментираха без да са наясно за какво точно става дума. Не е ли работа за общинския съвет да обсъжда и предлага решения за добруването на населеното място. Няма ли институции, които да решат това?", каза Христов.

Въпреки това, на дискусията той, бизнесменът Радослав Йовков, сочен за инициатор на решението, и председателят на комисията по туризъм в града Ботьо Чилов защитаваха идеята, че индустрията в града трябва да се развива.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови