Offnews Култ ви препоръчва заглавия от културния афиш

OFFNews Култ 20 януари 2020 в 14:26 2487 0

Няколко имени дни по-късно януари взе да наближава своя невзрачен и студен финал.

Шампанското от празниците вече е само спомен, дори и махмурлукът отмина.

В това студено време ще си позволим да ви препоръчаме няколко интересни културни събития, които ще се случат на софийска сцена през следващите дни до края на седмицата.

В очакване на голямото събитие в неделя - концерта на Иво Погорелич в зала "България", за който вече писахме, ще загреем с още няколко интересни концерти и събития.

В сряда, 22 януари, в клуб "Перото" ще можете да се насладите на концерта "Арфата разказва". Арфистките Кохар Андонян и Илияна Селимска ще свирят както на класическа арфа, така и на келтска арфа.

В програмата са включени изпълнения, които обхващат едни от най-стойностните произведения за арфа – Б. Андрес – La Gimblette; традиционни ирландски пиеси; А. Ортис – “Habanera Gris”, “Merengue Rojo”и др.

23 януари е денят, в който зала "България" предлага концерт на Софийска филхармония с диригент Йоханес Вилднер и солист виртуозния валдхорнист Щефан Дор.

Валдхорнистът Щефан Дор има респектираща биография и е работил с диригенти като Даниел Баренбойм, Кристиан Тилман, Инго Мецмахер, Клаудио Абадо.

На софийска сцена той ще изпълни Втори концерт за валдхорна и оркестър от Рихард Щраус - произведение, създадено през 1942 година, чието първо изпълнение се състои на 11 август 1943 година в Залцбург със солист Готфрид фон Фрайберг и оркестъра на Виенската филхармония с диригент Карл Бьом.

Творбата е сред значимите инструментални концерти, написани през XX век.

Във втората част ще чуете Четвърта симфония от Роберт Шуман - като преход към концерта на Погорелич в неделя, 26-и (той ще свири на софийска сцена концерт за пиано и оркестър от Шуман).

24-ти януари е ден с две значими събития. Мюзикълът "Цигулар на покрива" ще има своята софийска премиера. Освен на 24-ти, ще можете да го гледате и на 25, 26 и 31 януари на сцената на Музикалния театър "Стефан Македонски".

В същия ден в залата на ОКИ "Надежда" в София общинският камерен симфоничен оркестър "Симфониета" под палката на гост-диригента Велян Ванков ще изпълни симфония номер 8 от Шуберт ("Недовършена) и творбата на един от видните композитори от френската петорка Дариус Мийо" - "Бикът на покрива". 

Входът е свободен.

А в неделя е ясно - Иво Погорелич в зала "България".

Задължителен концерт за всички меломани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови