Онлайн премиера на филма "Скритите услуги на природата"

OFFNews 22 април 2017 в 12:03 4769 0

Снимка On Screen Production

Днес, 22 април - Деня на Земята, е онлайн премиерата на филма "Скритите услуги на природата". Може да го гледате на сайта на WWF - България: www.wwf.bg.

Дивата природа в България е изключително богата заради географското положение на страната на границата между умерения и субтропичния пояс, а поради историческото развитие на страната биоразнообразието е сравнително добре запазено. Ако на този ресурс се погледне от подходяща перспектива, може да се превърне в устойчиво препитание за много хора в икономически изостаналите райони на страната.

„Скритите услуги на природата“ представя няколко истории, в които дивата природа дава шанс за ново житейско начало – на ловец, убил 9 вълка, който днес е техен защитник; на оцелели на косъм при взрива на военна фабрика колежки, които най-сетне са намерили устойчив поминък в производството на сладка от горски плодове; на едно обезлюдено балканско село, където след десетилетия забвение отново кипи живот.

Филмът поглежда от необичайна за страната ни перспектива и взаимоотношенията бизнес – природа. Вместо обичайните противоречия, виждаме примерите на фирми, осъзнали своята зависимост от природата и отговорността си към нея, които търсят начин да й се отплатят.

„Скритите услуги на природата“ разказва как можем да се възползваме от природата и в същото време да я съхраним.

Филмът е създаден от продуцентската компания On Screen Production. Режисьор е Кирил Ценов, а сценарист – Десислава Данина.

Впечатлението от фантастичните гледки във филма се подсилва допълнително от авторската музика на композитора Иво Игнатов.

Филмът е част от проект на WWF и Асоциацията на парковете в България в рамките на по-големия българо-швейцарски проект „За Балкана и хората“.

В рамките на проекта чрез различни мерки са подкрепени 13 бизнеса в шест района на територията на Природен парк „Българка”, Природен парк „Врачански Балкан” и Натура 2000 зона Западна Стара планина.

Партньорите по проекта са си поставили за цел да демонстрират, че местното развитие и опазването на природата могат да съжителстват безконфликтно и да допринасят за качеството на живот в селските райони. Особено в Северозападна България, която остава един от най-бедните райони в Европа. Това е и причината за избор на трите територии, които от една страна са изключително богати на биоразнообразие и поддържат важни екосистемни услуги, а от друга се намират в трудно социално икономическо положение.

Проектът „За Балкана и хората“ е четиригодишен (2012 –2016 г.) и се изпълнява от четири швейцарски и седем български партньори в девет зони от мрежата Натура 2000 в Западна и Централна Стара планина. Финансиран е от Българо-швейцарската програма за сътрудничество и е на общата стойност 4 790 000 швейцарски франка.

Плащането за екосистемни услуги са иновативен подход, който ЕС приоритизира през последните години с цел да превърне в своя политика през следващото десетилетие. Сега всяка страна членка е в процес на оценка и картиране на своите екосистеми и предоставяните от тях ползи за обществото. Процесът трябва да приключи през 2022 г. и стойността на тези услуги да влезе към БВП на всяка страна членка. България е сред пионерите в тази сфера в ЕС и още през 2011 плащанията за екосистемни услуги бяха отразени в закона за горите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови