Опера на понтон в Панчаревското езеро, детски оперни постановки във Военна академия

Венци Мицов 09 юни 2020 в 12:52 5678 0

Опера, балет и мюзикъл в едно ще представи Софийската опера това лято на открита сцена, разположена на понтон върху Панчаревското езеро.

От 26 юни до 2 август тази година Операта е предвидила различни постановки, които ще радват почитателите на оперното и балетно изкуство, съобщи на пресконференция днес директорът ѝ академик Пламен Карталов.

На 24 и 25 юли с начален час 21 върху съоръжението, голямо 500 квадратни метра, ще можем да гледаме първата част от тетралогията на Рихард Вагнер „Пръстенът на нибелунга” - операта "Рейнско злато". 

Върху водата, но не на Рейн, а на Искър, както се пошегува академик Карталов.

Впрочем, водната тема присъства в още една постановка - балетът "Лебедово езеро" от Чайковски, който ще има 4 спектакъла - на 3,4,5 и 10 юли.

Почитателите на балетното изкуство ще бъдат зарадвани от още две балетни постановки - "Зорба гъркът" от Микис Теодоракис (на 11,17 и 26 юли) и съвременната класика "Кармина Бурана" на Карл Орф, която е кантата, но Софийска опера са я поставили като балетна постановка (12 и 18 юли).

Любителите на мюзикъла пък ще могат да гледат култовия "Мама миа" по песни на поп иконите "ABBA" - нa 26, 27, 28 юни, 19 и 31 юли и 1 и 2 август.

Осигурен е транспорт от последната станция на метрото до мястото на събитието на езерото.

Обособената открита сцена има капацитет за около 900 души публика, но заради мерките за безопасност ще бъдат допускани 400 души.

Цените на билетите ще са между 20 и 60 лева.

"Опера в парка" отново ще има

Мерките за безопасност покрай пандемията от COVID-19 са основната причина тазгодишното издание на "Опера в парка", провеждано в парка на военната академия "Г. С. Раковски", да е адресирано само за детска аудитория. Мерките налагат да има малко места за публика, което е и причина Софийската опера да търси и други места за провеждане на спектакли.

"Опера в парка" ще включва различни спектакли като адаптация за деца на моцартовата опера "Вълшебната флейта", "Червената шапчица" от Александър Владигеров, "Мечо Пух" от Андрей Дренников.

Над 500 000 гледания са реализирали онлайн излъчванията на спектаклите на Софийска опера, каза още академик Карталов. Към пресконференцията се присъедини и заместник-кмета на Столична община доцент Чобанов, който заяви подкрепата на Столична община към летните събития на Софийска опера.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови