Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Оперната прима Соня Йончева пя на рождения ден на "Метрополитън опера"

OFFNews 09 май 2017 в 13:34 3856 0

На 16 септември 1966 г. "Метрополитън опера" отваря врати за първи път със световната премиера на Самюъл Барбър „Антоний и Клеопатра”. Петдесет години по-късно "Метрополитън" отпразнува своята златна годишнина със специална гала, в която участваха едни от най-големите артисти в операта, сред които Пласидо Доминго, Диана Дамрау, Рене Флеминг, Хуан Диего Флорес, Ана Нетребко, Елина Гаранча, Юсуф Ейвазов и др. Сред тях бе и българското сопрано Соня Йончева – висока чест, която се оказва еднократно в една оперна кариера.

"Метрополитън опера" е специално място за мен. На нейната сцена направих едни от най-важните си роли. За мен бе чест да бъда сред артистите, които са поканени за галата по случай 50-годишнината на един от най-големите и авторитетни оперни театри в света. В края на тази година ще се завърна в "Метрополитън с няколко спектакъла", сподели българското сопрано.

Соня, която софийската публика очаква на 18 юни в НДК, изпълни арията на Мимѝ от „Бохеми” на Пучини, а партньор на сцената ѝ бе Йозеф Калея. Двамата бяха изпратени с бурни аплодисменти от публиката.

Сред другите звездни изпълнения за годишнината на "Метрополитън" бяха знакови оперни творби, които припомниха на публиката великолепни моменти от последните пет десетилетия, както и опери от бъдещите сезони. В селекцията попаднаха: „Порги и Бес“, „Самсон и Далила“, „Троянци“, „Ломбардци“. За първи път от откриването на Метрополитън бе изпълнена и операта „Антоний и Клеопатра”.

Билети за концерта на Соня Йончева в зала 1 може да се закупят от Билетен център – НДК и онлайн в мрежата на Ticketportal.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!