От Рачо Ковача до "Тауър Бридж"

Калин Илиев 22 август 2016 в 15:43 9536 0

През месец май т.г. Габрово, градът на Рачо Ковача, откри традиционната си карнавална седмица с магично светлинно шествие и представление. През месец август шествието озари и "Тауър Бридж" в Лондон. Мостът между Габрово и Лондон се нарича „Свобода”, проект, реализиран с финансовата подкрепа на програма „Творческа Европа” на ЕС.

Проектът "Свобода/Freedom" поставя на фокус тезата, че бъдещето е свързано с идеята за постигнатата и отстоявана свобода – лична и обществена. Включването на различните общности, които живеят в днешна Европа, е централен за творческия дебат. Проектът събира Източна и Западна Европа с различните си перспективи, опит, страхове и надежди.

Три европейски града – Лестър (Англия), Габрово (България), и Хамбург (Германия), са известни със своите ежегодни карнавални шествия и уличното си изкуство. Екип от три местни организации – "ArtReach", Регионален ресурсен център за култура „фабриКата“ и "Haus Drei", предлагат темата за свободата като фокус на събитията по проекта.

Три са неговите основните творчески компоненти – карнавални представления, стена на свободата (реална и виртуална) и временна арт инсталация (Plinth Programme). Те бяха организирани и представени не само в партньорските градове, но и в още три европейски града – Лондон (Англия), Олборг (Дания) и Букурещ (Румъния).

През различните артистични практики проектът изследва понятието за свобода и неговото проявление в обществото. Артистите ангажират аудиторията не само да участва в събитията, но и я предизвикват да се замисли до каква степен свободата на словото, мисълта и действието характеризират съвременното ни общество и поведението на всеки един от нас.

"Freedom" е проект, който не дава решения на проблемите, които споделяме днес, а ни провокира през забавата, маската, експеримента, авантюрата, сатирата да осъзнаем степента на собствения си комфорт и на куража и готовността си да го заменим с отговорността на свободния човек.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови