'Отделени' - изложба на Васил Абаджиев в Софийска градска художествена галерия

ОFFNews 14 ноември 2019 в 15:31 3824 0

Защо се оказваме така дистанцирани в свят, който уж постоянно ни събира? Този въпрос поставя изложбата "Отделени" на именития художник и сценограф Васил Абаджиев.

Експозицията от 30 широкоформатни монохромни фотографии и две видео инсталации може да се види до 8 декември 2019 г. в Софийска градска художествена галерия.

Композиции, в които персонажите са обгърнати от тъмнина и безпокойство; портрети, в които лицата се разслояват на собствените си проекции – авторът Васил Абаджиев изгражда своите образи, използвайки драматизма на черно-бялото противопоставяне, за да внуши идеята за изолация, безпомощност и страх от бъдещето.

Върху този фон от тревожност и самота откроява и посланието на изложбата за нуждата от повече близост и съпричастност в съвременния свят.

Сред познатите лица от театралния калейдоскоп, особено силно се откроява изразителният образ на съпругата на автора - забележителната режисьорка Лилия Абаджиева, следван от портрети на Мариана Жикич, Йордан Ръсин, Донка Аврамова-Бочева, Стоян Радев и др.

Васил Абаджиев е роден през 1966 в Сливен. Завършил е магистърска специалност Живопис в Национална художествена академия. Има няколко самостоятелни изложби в България и множество участия в колективни изложби в България, Германия, Румъния и др. Занимава се със сценография и костюмография в театъра. Реализирал е над 30 сценографски проекта в България, Германия, Русия и САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови