Отиде си майсторката на костюмите на 'Време разделно'

OFFNews 12 януари 2019 в 19:31 4225 0

Снимка БГНЕС

Малко след като навърши 95 години днес си отиде Стойна Кръстанова – доайенът на майсторите на художествени занаяти в Пловдив, позната като Кака Стойна, съобщи агенция БГНЕС.

Стойна Кръстанова е родена в последния ден на 1923-та в родопското село Гълъбово, близо до Пловдив. Била първото момиче от селото, което продължава образованието си в града. Била е толкова непоклатима в това си желание, че се качила на една скала и не слязла оттам, докато родителите ѝ не разрешили да я пратят в Пловдив да учи, разказва кореспондентът на БГНЕС в Града под тепетата.

От далечната 1968 е член на Задругата на майсторите на народни художествени занаяти. На 93-ия си рожден ден тя направи изложба, в която показа възстановени образци на коптска и византийска шевица.

Стойна Кръстанова е жената, изработила носиите за филма "Време разделно". Сложността на задачата се е състояла в това не само да пресъздаде родопски носии от 19-и век, но и да ги направи да изглеждат така, сякаш са носени.

През целия си живот Стойна Кръстанова предава изкуството си на ученици – над 50. Една от тях е дъщеря ѝ доц. д-р Красимира Кръстанова, етнолог, декан на Философско-историческия факултет на Пловдивски университет. Тя създава фондация на името на майка си и продължава делото – преди месеци в проект на фондацията бяха възстановени образци на шевици на всички етнически групи, обитавали Пловдив.

Поклон пред паметта ѝ!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови