Откриват изложба с непоказани досега снимки от Първата световна

ОFFNews 16 октомври 2014 в 17:30 3750 0

На 23 октомври от 18:00 часа в „Арт галерия НДК" ще бъде открита фото изложба „Първа световна война -100 години.

В изложбата ще бъдат експонирани 45 непоказвани до момента документални снимки. Те са подбрани от три албума, собственост на офицери от 55-ти пехотен полк на Десета Беломорска дивизия, на кавалерийски офицер от лейбгвардейския полк и на генералщабен офицер, със собствено име Алекси, завършил Първата световна война със звание генерал.

Фотографиите са запечатали мигове от военновременното ежедневие на българската войска по фронтовете в Беломорието и Македония в годините на Първата световна война (1915 – 1918). От надписите по тях и по страниците на албумите, както и от самите фотографии, става ясно кои са били техните притежатели.


Снимките, които имат надписи, са с голяма историческа и документална стойност. Снимани са от неизвестни за нас професионални фотографи, мобилизирани на фронта.

В годините на продължителната и разорителна Първа световна война специфичните условия на фронтовия живот, напрежението и усилията на войната, лишенията и ежедневният риск поставят на изпитание индивидуалния и колективния морал и показват истинското лице на народа, облечен в униформа.


Видян през обектива на фотоапарата, на война българинът е такъв, какъвто е в мирния живот. Той пренася и възпроизвежда там онзи свят, който познава от родното си място.

Организатори на изложбата са Националният музей на българското изобразително изкуство и Тракийско дружество „Войвода Руси Славов” - Пловдив в партнъорство с Министерството на културата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови