Откриват изложбата „За себе си Кирилъ Шиваровъ“ в Деня на народните будители

„Да спасим красотата! Тази красота, която е все още около нас – творбите на един от колосите в българското монументално пластично изкуство – Кирил Шиваров“

ОFFNews 24 октомври 2017 в 15:45 4928 0

На 1 ноември – Деня на народните будители, от 17:30 часа се открива документалната изложба „За себе си Кирилъ Шиваровъ“ в изложбена зала „Архиви“ на ул. „Московска“ 5 в София.

Премиерата на изложбата беше през юли във Варна. Нейни създатели, автори и куратори са "Андари" – Анатолий Радев и Дария Василева. Показва се в партньорство с Държавна агенция „Архиви“ под патронажа на Министерство на културата по случай 130 години от рождението на големия български скулптор Кирил Шиваров (15.07.1887–26.03.1938), родом от Варна.

На 4 ноември от 11 часа при хубаво време ще се проведе пешеходна обиколка „Наследството на Кирил Шиваров в архитектурата на Стара София“ с "Андари" и групата „Български архитектурен модернизъм“. Сборно място са статуите на братя Евлоги и Христо Георгиеви пред Софийския университет.

В София до края на ноември посетителите ще видят в изложбата тематична извадка от личния архив на Кирил Шиваров – неизвестни досега документи, портрети и фотографии. 

Кирил Шиваров е пионер в синтеза на скулптурна пластика и архитектура в България. Известни негови работи са фигурите на братя Евлоги и Христо Георгиеви пред Софийски университет, лъвската фигура на паметника на връх Шипка. Негово дело са украсата на БНБ, Съдебната палата, Столичната библиотека и картуша на БАН в София.

Неповторимия облик на Варна придават Фонтана на сирените, украсите на Икономическия университет, Драматичния театър и Аквариума, Аспаруховия воин, Мемориала на 8-ми Приморски полк и много други.

Документалната изложба „ЗА СЕБЕ СИ Кирилъ Шиваровъ“ е продължение на журналистическо изследване, започнало през 2012 г. и намерило отражение в многожанровата изложба “ArtExtreme 15”, вдъхновена и посветена на Шиваров, показана през 2015-2016 г. в Мадрид, София, Варна и през 2017 г. в Шабла.

По инициатива на "Андари" на 29 декември 2015 г. община Варна постави бюст-паметник на скулптора в родния му град, дело на проф. д-р Пламен Братанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови