Откриват втора изложба Аз съм българка на 19 март (видео)

OFFNews 14 март 2019 в 17:19 2639 0

На 19 март в централното фоайе на Национална библиотека "Св. св. Кирил и Методий" в столицата официално ще бъде представена във фотоизложба втората част от авторския проект „Аз съм Българка!“ на габровския фотограф Радослав Първанов.

След изключителния успех на националния проект, представен над 15 пъти пред широка аудитория на места като Народното събрание, „Двореца“ в Балчик, Копривщица и други български градове, миналото лято изложбата взема участие в четвъртото издание на събора на сънародниците ни в чужбина „На мегдана на другата България“ и Седмицата на фотографията в Милано.

Родолюбивата идея завладява младия автор още в края на 2014 година, когато прави фотосесия с носия на първия си модел в старинния Пловдив. Цялата 2016 година той посвещава на заснемането на сюжетите от първата част на проекта си. Целта на "Аз съм Българка!" е да покаже в поредица от цветни фотоси един събирателен образ на българката и България чрез сюжетите, които заснема в различни кътчета на родината ни.

Но замисълът на ентусиазирания творец да реализира пълна картина на родината чрез красивия иконичен образ на младата българка не може да бъде изпълнен със заснемането само на 20 момичета и 50 популярни места в страната. Затова в края на 2017 година фотографът планира снимки за цялата 2018 година, като успоредно със снимачния процес продължава да представя изключително успешната първа част от Национален проект „Аз съм Българка!“.

Продължението на Национален проект „Аз съм Българка!“ е поредният щрих, оказващ съществено въздействие върху националното самочувствие на хиляди българи от различни възрасти, докоснали се до идеята на проекта. Да избереш да популяризираш родната история, откъсвайки се от съвремието, като стъпваш на традицията и фолклора по въздействащ начин и показваш образа на млада, красива и творяща някое от фолклорните ни изкуства българка, е дръзко и трудно начинание. Вече по отъпкан път Радослав Първанов реализира с лекота сюжетите един след друг. В тази втора част от проекта всички сюжети са придружени и от личен разказ за преживяването по време на снимките, който авторът на проекта и екипа му подготвят и публикуват в мрежата.

До края на 2018 година са реализирани 27 сюжета от Продължението с участието на 22 девойки. Заснети са над 65 знакови места в България, като специално място заемат природните дадености на страната ни и важни исторически забележителности: Боженци, Ловеч, Плевен, Батак, Стара Загора, Дяволският мост и Картал кая в Родопите, Карлово, розоберът и лавандуловите поля, Еньовден, Асеновата крепост, Старинен Созопол, Старинен Несебър, родният дом на Яворов в Чирпан, хармонията между българката и коня, град Добрич, тревненският сокай, гроздобер край Дунав, град Бяла, Седемте рилски езера, Етнографски комплекс "Кулата" - Казанлък и сюжетът "Моминска нежност", първите ни столици Плиска, Велики Преслав и Мадарският конник, град Русе, Широка лъка, Калето при Белоградчишките скали, Златните мостове на Витоша и град Севлиево.

Проектът, изложбата и филмът, също както и при първата част, са готови и очакват да бъдат показани пред публика. Представителната изложба включва 30 снимки със сюжетите от продължението на „Аз съм Българка!“, както и анонс за ценностите и поставените цели на втората част. Създаден е филм, пренасящ зрителите в деня и часа на мястото на снимките, като привилегията да видят 20-минутната лента имат единствено посетителите на изложбите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови