Пърформанс или простащина: Няколко мнения за русалките от салам и шунка

Направено е и с надеждата троглодит като Вежди Рашидов да избълва нещо гневно, за да засили ефекта. И той веднага откликна като кучето на Павлов, категоричен е журналистът Иван Бакалов

OFFNews 27 ноември 2018 в 12:23 14275 4

Снимка колаж: Валдес Радев

Този колаж на Валдес Радев е наречен "Пача от ухото на Ван Гог".

Находчив пърформанс или откровена простащина е "Голямото плюскане" на русалки от шунки и салам с глави от карфиол в Националната художествена галерия от директорката Яра Бубнова в чест на художничката Ода Жон.

Противопоставянето на мненията в социалните мрежи не стихва вече дни наред в социалните мрежи. Ето няколко от тях, които показват за каква поляризация в арт средите иде реч.

Иво Христов, съветник на президента Румен Радев:

"Русалката" от шунка и телешки салам в НХГ е находчива ирония, без значение дали е замислена като такава. Тя впряга присъстващите в бунюелска бурлеска, нещо като "дискретния чар на елита", който, също като средностатистическия гражданин, нагъва колбаси, но... в името на изкуството. Прави го убеден в своя особен статус, който се нуждае от подобни гастро-артистични меси, за да бъде осветен и официализиран. Темата на "Вечеря натюрморт" е "болезненото съществуване на жената", актуален кич. Бих предложил #metoo ям колбаси.

Вежди Рашидов, бивш министър на културата пред сайта "Епицентър":

В кой музей по света плюскат по масите? Да не би да са по-прости в Лувъра или в Третяковската галерия? В цял свят държавният музей е съкровищница, в които се съхранява изкуство, у нас се оказа място за плюскане! Това не мога да го приема! Има други места, където могат да се ядат кюфтета - зали, ресторанти. Има месарски магазини, в които могат да се проведат страхотни пърформанси. Какво прави принципалът на директора на Националната художествена галерия?

Плюскане върху царските паркети! Аз ремонтирах двореца, върнах блясъка му, докарах Пти Пале, Роден, докарах световното изкуство, а те лапат в залата! Представете си някой да плюска под погледа на Мона Лиза?

И каква е тази велика художничка, за да се прави всичко това в нейна чест? В кои среди е известна? Какво е направила за имиджа на България?

Колаж: Валдес Радев


Иван Бакалов, журналист:

Прословутата вечеря в националната галерия е рекламна провокация, която се цели да направи известна една неизвестна до вчера художничка.

Тези шунки и луканки с формата на женски тела търсят скандал, да започнат всички да коментират каква е тая простотия и, хора на изкуството с претенции за по-възвисени, да кажат как простаците не ги разбират тези работи. И художничката Ода Жон - Михаела Дановска блесва като елитарна артистка, на която тукашните изостанали ретрогради не могат да стигнат висотата.

Направено е и с надеждата троглодит като Вежди Рашидов да избълва нещо гневно, за да засили ефекта. И той веднага откликна като кучето на Павлов.

Всичко е окей, само дето да ядеш тела от шунка и салами, както и да го хвалиш и възнасяш, е пошло. И особено по време на пости.

В Русия навремето изядоха торта с формата на Ленин, имаше някаква идея. Тук няма. Да бяха направили Борисов от шунка, повече успех щяха да имат.

И колкото повече се говори за тази пошлост, толкова по-голяма реклама правят на г-жа Жон-Дановска.

Впрочем, подемам инициативата - да направим пърформанс - да изядем Борисов, направен с глава от тиква и тяло от луканки. Съгласен съм и на вегетариански вариант - глава от цяла тиква, тяло от тиквеник. Който иска да допълни идеята за материала...

Христо Комарницки, карикатурист:

Мрън-мрън

Най-комичното в цялата арт-ист(E)ория е как директорката на галерията е принудена да обикаля тв-студията и да мрънка оправдателни обяснения като ученичка.

Защото службата и е държавна. Столчето трябва да се пази.

А идеите в изкуството трябва да се отстояват със страст, с твърдост. Категорично. С тропане по масата:" И какво разбирате от изкуство??? Я си гледайте работата!"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16193

4

SC

01.12 2018 в 12:28

Като изкуство тази фигура ми е непонятна, но като мезе я намирам за привлекателна. Така че, един крак за мен, моля!
Уф, то пък е русалка. Добре, половин опашка, тогава.

10571

3

Hissarion

27.11 2018 в 16:45

По-глупав от риба, по-смешен от сврака у нас е само Мултака!

14469

2

случайно прочетох

27.11 2018 в 15:39

Веждито за първи път е прав.
Тая защо не плюска в някоя друга галерия?
Тържество на простотията!

12021

1

bls

27.11 2018 в 13:57

Я виж ти - Мултака и той се изказал, а всички помним "пир по време на чума" за рождения му ден.

 
X

Да помогнем на украинските деца!