'Перото' връчва петите си годишни награди (номинации)

Церемонията по връчването на наградите ще се състои на 8 ноември 2019 г.

ОFFNews 02 октомври 2019 в 14:28 2550 0

Национален център за книгата, НДК обявява окончателната селекция заглавия, включени в краткия списък с произведения, номинирани за литературни награди „Перото” за принос към българския литературен контекст през 2019 г. 

Церемонията по връчването на петото поредно издание на наградите ще се състои на 8 ноември, от 18:00 ч., в Литературен клуб „Перото”.

Журито на награди „Перото” през 2019 г. е в състав: доц. д-р Дарин Тенев, Деян Енев, Мирела Иванова, д-р Митко Новков и Сотир Гелев. В него по служебен ред – поради обективна невъзможност за гласуване от страна на други членове на журито и с оглед предотвратяване на конфликт на интереси, се включва Светлозар Желев, ръководител отдел „Съвременна литература” и сектор „Национален център за книгата” в Националния дворец на културата.

След първоначален преглед на междинната селекция от шест предложения в категория, журито излъчва окончателен кратък списък с по три номинации във всяка от петте категории: „Проза”, „Поезия”, „Детска литература”, „Дебют” и „Превод от български на чужд език”. Селектираните заглавия са публикувани в периода 1 юли 2018 г. – 30 юни 2019 г.

По традиция на церемонията на 8 ноември ще бъде връчена и Награда за цялостен принос към българската литература.

„Със сигурност и тази година конкуренцията беше изключителна, много силни книги, интересни сюжети, поетики и стилове, дебюти със силна заявка за бъдещето. Огромна е и радостта ни от все повечето преводи на български автори в чужбина, благородната посветеност на преводачите и все по-засилващия се интерес на чуждите издатели към съвременната българска литература. Надяваме се, че дейността на Националния център за книгата в НДК ще продължи да допринася за популяризирането на достиженията на националната ли литература сред все повече читатели по света.”, споделя Светлозар Желев.

КРАТЪК СПИСЪК ЗА ЛИТЕРАТУРНИ НАГРАДИ „ПЕРОТО”, 2019 г.

Категория „Проза“:

„Накъде тече реката“ от Чавдар Ценов („Жанет 45“, 2018)
„Свети вълк“ от Елена Алексиева („Факел експрес“, 2018)
„Тази вечер нищо не е случайно“ от Палми Ранчев („Жанет 45“, 2018)

Категория „Поезия“:

„Записки на жената призрак“ от Яна Букова („Жанет 45“, 2018)
„Извънсезонни наблюдения“ от Манол Глишев („Блек Фламинго“, 2018)
„Книга на разкаянията и утешенията“ от Цочо Бояджиев („Жанет 45“, 2019)

Категория „Детска литература“:

„Балконът“ от Калина Мухова и Зорница Христова („Точица“, 2018)
„Орелът, врабецът и капчукът“ от Зорница Христова и Анна Цочева („Точица“, 2018)
„Роботът Чапек на планетата с трите слънца. Книга първа. Роботски приключения“ от Марин Трошанов и Петър Станимиров („Кибеа“, 2019)

Категория „Дебют“:

„Глиненият цар“ от Добромир Байчев („Развитие“, 2018)
„Екстрийм. Една рокаджийска история с автобус“ от Иван Стоилов („Развитие“, 2018)
„Техническа проверка“ от Ангел Иванов („Скалино“, 2018)

Категория „Превод от български на чужд език“:

Елвира Борман-Насонова за преводите от български на немски език на „Невидими“ от Наталия Делева, „Партиен дом“ от Георги Тенев и „Сборник с разкази от Йордан Д. Радичков“ (Nataliya Deleva: Übersehen, eta Verlag, 2018; Georgi Tenev: Parteipalast, eta Verlag, 2018; Yordan D. Radichkov: Leben, wo bist Du?, eta Verlag, 2019)
Магдалена Питлак, превод от български на полски език на „Физика на тъгата“ от Георги Господинов (Georgi Gospodinow: Fizyka smutku, Wydawnictwo Literackie, 2018)
Хеле Далгор, превод от български на датски език на „И други истории“ и „И всичко стана луна“ от Георги Господинов (Georgi Gospodinov: Blinde Vajsja og andre historier, Jensen & Dalgaard, 2018)

Литературни награди „Перото” на Национален център за книгата, Национален дворец на културата, се връчват ежегодно на творци – писатели, преводачи, литературни специалисти и изследователи, с принос към развитието на съвременния български литературен контекст и популяризацията на българската литература в превод на чужди езици.
Наградите са учредени през 2015 г. и носят името на Литературен клуб „Перото” – литературен символ на Национален дворец на културата и домакин на ежегодната церемония по връчване на наградите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови