Петото измерение: 50 филма за 15 дни в 5-ото юбилейно издание на CineLibri

OFFNews 07 август 2019 в 15:56 3591 0

Петото юбилейно издание на международния кино-литературен фестивал CineLibri ще продължи цели 15 дни - от 5 до 20 октомври, и ще се проведе в София, Пловдив, Варна, Бургас, Габрово, Велико Търново и Стара Загора под мотото „Петото измерение”.

Фестивалът предвижда 50 филма, разпределени в конкурсна и паралелна програма, в т.ч. завладяващи адаптации на литературни творби, създадени през последните две години, биографични драми за световноизвестни артисти, анимационни филми по книги, нови интерпретации на класически произведения и специално селектирани документални филми.

Важен акцент сред паралелните събития е конкурсът за късометражни филми CineLibri Short Movie Official Competition, който има награден фонд и се реализира чрез платформата Film Freeway. Предстои да подберем най-сполучливите филми, за да ги покажем на специална церемония, която ще се проведе на 20 октомври от 19:00 ч. в кино Люмиер. Повече информация за конкурса ще намерите тук.

За първи път в рамките на фестивала ще се състои международен уъркшоп на тема „Изкуството на адаптирания сценарий” с участието на истински светила в областта на писането и адаптирането на сценарии - Линда Сийгър и Джулиан Фрийдман. Към тях ще се присъедини и българският продуцент, сценарист и режисьор Димитър Коцев – Шошо. Уъркшопът ще се проведе изцяло на английски език и вече привлича участници от всички краища на света. Подробна информация за условията на записване, сроковете, лекторите, графика и съдържанието на самите лекции ще намерите на страницата на CineLibri.

Традиционен фокус са галавечерите в знак на почит към различни култури, филмовите ритуали и чествания. През 2019 г. се навършват 50 години от кацането на Луната, 500 години от смъртта на ренесансовия гений Леонардо да Винчи, 250 години от рождението на германския естествоизпитател и пътешественик Александър фон Хумболт и 120 години от рождението на Хорхе Луис Борхес – великия аржентински майстор на кратка проза. 

Отгръщаме завесата на предстоящото "Пето измерение" и със следните три акцента:

"Загадката Анри Пик“ вече е продал над 500 000 билета след само две седмици по кината. Базиран по романа на Давид Фоенкинос, чийто книги „Деликатес“ и „Реност“ също са адаптирани във филми, „Анри Пик“ е лесно преглъщаемо и високо интелектуално криминале, което може би го прави посредствено, но в никакъв случай по-малко удовлетворително. 

„Когато толкова често виждаш нещо, което сам никога не би сторил, нещо, което е толкова далечно за теб, се озоваваш в най-странната ситуация. Смятам, че най-важното нещо в живота е да имаш фантазия“, така Катрин Деньов коментира филма „Дневна красавица“, в който героинята на Деньов бива предадена от съпруга си на група шофьори, за да бъде изнасилена.

"Последна любов“ разказва за живота на 45-годишния Казанова, докато е на заточение в Лондон и хвърля светлина върху несподелената му любов с 25-годишна жена – единствената, която не се поддава на чара му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови