Почина Леми, лидерът на групата „Моторхед”

OFFNews 29 декември 2015 в 07:06 10910 7

Леми

Снимка Архив

Фронтменът на „Моторхед” Леми Килмистър е починал днес от късно диагностициран рак.

Британската хеви метъл група „Моторхед” загуби своя фронтмен Иън Леми Килмистър, съобщават АФП и френското радио „Европа 1”. Той е починал на 70 години от рак, за който диагнозата е била установена в събота.

«Нашият мощен и благороден приятел Леми почина днес след кратка битка против крайно агресивен рак – се казва в съобщение на «Моторхед», пуснато днес на страницата на групата във Фейсбук. – Той разбра, че е засегнат от тази болест на 26 декември и беше в дома си, при семейството си, седнал пред своята любима видеоигра».

«Не ни достигат думи, за изразим шока и тъгата, които изпитваме – продължават приятелите на Леми. – Няма думи».

Легендарният певец и басист живееше в Лос Анжелис. Смятат го за един от пионерите на хеви метъла, макар той винаги да е е твърдял, че «Моторхед» е рокендрол група.

Той имаше неподражаем стил и вид, отбелязва «Европа 1», с рошави бакенбарди, черни дрехи и голяма черна шапка. На сцената той винаги пееше с микрофон, вдигнат ненормално високо. Този навик той беше запазил още от първите изяви на групата; обясняваше, че така му е по-трудно да види, колко малко хора са дошли да ги слушат .

Леми Килмистър е роден в Стоук-он-Трент, в централна Англия, а е отрасъл в Уелс. Фен е на легендарния китарист Джими Хендрикс, а «Моторхед» основава, след като се разделя с предишната си група – «Хоукуинд».

Един от големите хитове на «Моторхед» е «Ace of Spades” (1980).

Преди около месец почина на 61 г. бившият барабанист на групата Фил Тейлър, в два периода свирил заедно с Леми, през 1975 – 1984 г. и през 1987 – 1992 г.

Напоследък здравето на певеца се е влошило, но «Моторхед» продължаваше да изнася концерти. На 23 януари трябваше да започне турне на групата във Великобритания, Франция, Испания и Швейцария.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови