Почина актьорът Сергей Юрский, който изигра Остап Бендер

Вилдан Байрямова 08 февруари 2019 в 16:35 4807 0

На 84-годишна възраст след дълго боледуване в Москва почина актьорът Сергей Юрский, който изигра Остап Бендер във филма "Златният телец" по романа на Илф и Петров.

Новината бе съобщена за „Интерфакс“ от дъщеря му.

През декември Юрский е бил настанен за лечение в инфекциозна болница.

Актьорът е роден през 1935 г. в Ленинград /Санкт Петербург/ в семейството на Юрий Юрский, художествен ръководител на Московския цирк на Цветния булевард. През 1955 г. след 3-и курс в юридическия факултет, Сергей Юрский започва да учи актьорско майсторство в Ленинградския театрален институт, а през 1957 г. е поканен в Болшой театър. Сред най-популярните му роли са тези на Чацки, Тузенбах, Езоп в „Лисицата и гроздето“. Там през 1974 г. Юрский дебютира като режисьор с постановката „Молиер“ по Булгаков.

Славата си като киноактьор той завоюва с ролите си във филмите „Златният телец“, „Мястото на срещата не се променя“, „Република ШКИД“ и др. Снимал се е в десетки ленти, сред които „Кралят Елен“, „Любов и гълъби“, „Търсете жената“, „Малки трагедии“. Той е автор на няколко книги: „Кой държи паузата“, „В безвремието“, „Да узнаеш“, „Сюр“, „Жест“, „Съдържанието на чекмеджето“, „Театърът на Игор Вацетис“, „Йожен Йонеско в преводите на Сергей Юрский“, „Игра на живот“.

Юрский е лауреат на приза „Златната маска“, получил е званието „Заслужил артист“ на РСФСР.

Поклонението ще се състои на 11 февруари в театър Моссовет – там той е работил след 1978 г., когато се мести в Москва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови