Почти 200 са подадените заявления за подкрепа в сесия 2020 на Културния фонд на 'Музикаутор'

Йорданка Веселинова 31 юли 2020 в 14:21 1890 0

Културен фонд, сесия 2020

Почти 200 са авторите, кандидатстващи за подкрепа от “Музикаутор” в сесия 2020 на Културния фонд на сдружението. В средата на май стана ясно, че за сесия 2020 ще бъдат отпуснати 300 хил. лв. за произведения на млади и утвърдени автори.

Грантовете се разпределят въз основа на включените в проекта произведения, като за млади автори те са в размер между 1000 и 3000 лв., а за утвърдени - между 1000 и 4000 лв.

Авторите кандидатстват със свои готови, но неразпространени произведения, както и за създаване на нови творби. Две комисии ще оценяват проектите. Първата е в направление класическа музика и музика на фолклорна основа и е в състав: проф. Красимир Тасков, проф. Стефан Драгостинов, Юли Дамянов, Виктор Стоянов и Милен Иванов. Втората комисия ще разглежда произведения от популярната музика и в нея участват проф. Симеон Венков, Павел Васев, Вида Пиронкова, Милена Славова и музикалният издател Орфей Дика Пъблишинг.

Младите автори ще бъдат включени в самостоятелно класиране, като за тях са отделени 20% от размера на цялата сума, отпускана от фонда на Сдружението за колективно управление на авторски права.

От 2011 година насам Културният фонд на Музикаутор е подкрепил 354 индивидуални проекта на автори на стойност близо 1 200 000 лв., сред които дебютният албум на “Jeremy?”, както и албуми на Любо Киров, “Мерудия”, Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени, Остава и други.

Очаква се през септември да бъдат обявени тазгодишните проекти, финансирани по програмата.

Големият проблем обаче си остава ограниченото излъчване на българска музика в ефира. Изпълнителният директор на „Музикаутор“ Иван Димитров каза пред “Площад Славейков”, че произведенията, създадени с тяхната финансова помощ, вероятно ще си останат “музика, която няма да бъде чута”. Според него основен проблем сега е липсата на квоти за българска музика в медиите. Всъщност предложението за въвеждането на квота от 30% българска музика в медиите беше отхвърлено в края на май от Комисията по култура и медии в Народното събрание. Тази промяна беше заложена в проектозакона за промяна на Закона за радиото и телевизията.

Според Сдружението в българските медии родната музика е само в 20%, а чуждата - 80%. Те допълват още, че от около 49 хил. музикални заглавия в медиите, само 8350 са български . Въпреки това обаче според национално представително изследване на „Алфа рисърч” 72% от хората предпочитат да слушат музика на български език в медиите и според респондентите 6 от 10 песни трябва да са български.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови