Подготвят праисторическите рисунки в Магурата за ЮНЕСКО

ОFFNews 16 октомври 2015 в 17:32 5962 0

Рисунки в Магурата.

В периода от 18 до 23 октомври на посещение у нас ще бъдат Хосе Антонио Лашерас Коручага - директор на Национален музей и изследователски център Алтамира, Испания, както и Пилар Фатас Монфорте - заместник-директорката на Национален музей и изследователски център Алтамира.

Експертите по праистория и изкуството на палеолита идват по покана на Вежди Рашидов за оказване на експертна помощ по отношение на оценката и състоянието на скалните рисунки в пещера Магурата във връзка с предстоящото изготвяне на номинация за включване на скалните рисунки в Списъка на световното културно и природно наследство.

Пещерата Алтамира край гр. Сантандер, Испания, е своеобразна "картинна галерия" от времето на палеолита и дори е обявена за "Сикстинската капела на праисторическото изкуство", тъй като в нея са открити рисунки на бизони, мечки и други животни, които датират от около 15 000 години. От 1985 г. пещерата е включена в Списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО, към нея функционират и национален музей и изследователски център.

Гостите от Испания ще отидат до Магурата и ще разгледат и оценят състоянието на нейните уникални и загадъчни скални рисунки отпреди повече от 7 хилядолетия с изобразени сакрални и ловни сцени, заради които тя отговаря на всички изисквания, за да бъде номинирана и одобрена за включване в списъка на ЮНЕСКО.

Рисунки от пещерата Алтамира. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови