Поклон към Велко Кънев с пиесата 'Даскал'

Зарина Василева 07 ноември 2018 в 16:31 2648 0

Пиесата "Даскал" се завръща на сцената, за да почете големия български актьор Велко Кънев. Премиерата е на 10 ноември от 19:30 часа в Народен театър "Иван Вазов". Автор на монолога е именитият белгийски драматург Жан-Пиер Допан,

"Учителят е сред най-драматичните фигури на съвремието ни. Вдъхновен, депресиран, извисен, унизен, достоен, безпътен, авторитетен, нелеп… Какво ли не се пресича над главата му, какво ли не бушува в кожата му. Той по особен начин е основният „платец“ на катастрофи, които не подреждаме сред глобалните, но всъщност са такива. Учителят стои между различни култури, между различни поколения, между различни смисли на човешкия живот" - синтезира образа режисьорът Юрий Дачев. 

Във влюбения в професията си, но доведен до крайност, литератор влиза актьорът Стоян Пепеланов.

Преди 14 години самият Велко Кънев коментира постановката така: "Това, което правим с екипа на спектакъла, е ужасно сериозно. През последните години в България започнаха да се случват трагични истории с деца. Напрежението между родителите и училището расте. В монолозите на героя става дума тъкмо за това - за разминаването между поколенията, за мисията на даскала. Въпросите са много - защо училището се превърна от място за познание в място за пребиваване, защо обществото допуска моралът в институцията да си отиде безвъзвратно, даскалите да са натикани в ъгъла? Темите са повече от "горещи". Рядко се отдава на актьор да защити социалната си позиция от сцената. Както казваше моят велик учител Апостол Карамитев, това е най-голямото щастие". 

Тази година колосалният актьор щеше да навърши 70 г., а призивът му от сцената продължава да е все така актуален.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови