Посолството на САЩ ще финансира реставрацията на античната гробница в Свещари

OFFNews 23 октомври 2018 в 16:18 5930 0

Посланикът на САЩ Ерик Рубин обяви днес, че ще използва Посланическия фонд за опазване на културното наследство за реставрацията, консервацията и осъвременяването на начина на представяне на Свещарската тракийска гробница, която е в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Заместник-министърът на културата Амелия Гешева, главният археолог на обекта проф. Диана Гергова, както и културни експерти присъстваха на обявяването на субсидията, което се състоя в главната зала на Археологическия музей в София.

Свещарската тракийска гробница е уникален пример на Средиземноморската гробищна архитектура и привлича близо 50 000 посетители всяка година. Тя е построена през 3-ти век пр.Хр., за да съхранява тленните останки на заможен гетски владетел и неговите конете.

Най-забележителните украси в гробницата се намират в гробната камера – 10 женски фигури (кариатиди), чиито хитони са оформени като обърната палмета. Такъв вид скулптури са уникални за региона.

Съвременният обект не е проектиран за 50 000 посетители, нито за дългосрочна консервация. Проектът, който е предложен и ще бъде администриран от Фондация Credo Bonum, включва експертно ремонтиране и обновяване на важни части на гробницата, както и инсталиране на осветление, образователни експозиции и друга подобрена туристическа инфраструктура.

Този проект за опазване на културното наследство на България е последният от поредица проекти, спонсорирани от Посолството на САЩ от 2002 година до сега. Част от тях са реставрацията на Куршум джамия, както и консервацията на две християнски гробници от края на 4-ти век и една ракийска гробница от 4-ти век пр.н.е.

Общата стойност на инвестираното от Посолството на САЩ в проекти по опазване и съхраняване на българското културно наследство е над 1 084 380 долара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови