Постановката на ада

Калоян Константинов 07 октомври 2016 в 18:45 9510 1

Снимка Гергана Дамянова.

Снимка от "Кухнята".

Помните ли предаването на шеф Рамзи - "Hell's Kitchen", е, наскоро се запознах с вдъхновението: "Кухнята" по Арнълд Уескър в Младежкия театър в София.

Действието в пиесата се развива в известен ресторант в Лондон със стотици клиенти на ден и едва шефа готвачи. Конфликтите и взаимоотношенията, развиващи се шеметно на фона на изтощителния работен маратон, изграждат един истински съвременен Вавилон. Той е белязан от „болестите” на човечеството: невъзможност за истинска комуникация, за мечти, за реализация, а също и от деформациите, които следват от това.

Не съм влизал в кухня по-голяма от тази на майка ми, но имайки предвид нажеженото напрежение насред гурме вихъра ѝ и умножавайки го по 20 - мога да повярвам, че в ресторантите е ад.

А въпросното заведение на сцената е и мулти-култи - пълно с танцуващи гърци, псуващи немци, шумни италианци, испанци и щипка шовинистични англичани. Все пак сме в Лондон, дори там все още се среща тук-таме някой англичанин. 

Пъклото освен това е шумно, задимено, горещо, задушно, желязно и остро. Нормалните човешки отношения са наредени на рафта с картофите, пържолите и ококорените риби, готови да бъдат сготвени и поднесени по поръчка, ако поводът го изисква.

Въпреки че пред очите на публиката шеметно се стрелкат може би половината актьори на театъра, всеки един образ е майсторски изграден и със своите дребни - и не чак толкова - отличителни черти, които в рамките на минути ще ви накарат да запомните пеещите Рамщайн германци, трошащите в пода чинии гърци, разочарованите сладкарки и щъкащите като кокошки сервитьорки.

Декорите са друго изключително професионално и подробно изпипано нещо в "Кухнята", на което дори шеф Манчев няма да намери кусури. Из нея като фурии се стрелкат 26 души, сред които Александър Хаджиангелов, Ангелина Славова, Веселина Конакчийска, Вихър Стойчев, Гергана Христова, Зорница Маринкова, Искра Донова, Койна Русева и още доста, моля да ми простят, че не ги споменавам.

Двете носещи подпори на "Кухня" безспорно са блестящия превод на Златна Костова и опитната режисура на Владимир Люцканов, пресъздали един контролиран хаос, синтез на целия безчовечен и забързан ад на нашето съществуване, затворено в "Кухнята".

Можете да гледате постановката на 18 октомври от 19:00 часа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови