Празнуваме виртуално Деня на театъра, вижте постановките онлайн

OFFNews 27 март 2020 в 08:28 4564 0

Световният ден на театъра се отбелязва на 27 март. Празникът е обявен през 1961 г. от Международния театрален институт към ЮНЕСКО.

Автор на първото послание за Деня на театъра през 1962 г. е големият френски творец Жан Кокто - поет, писател, дизайнер, художник, скулптор, сценарист, актьор и режисьор. Оттогава всяка година на Международния ден на театъра световноизвестна личност поднася на всички почитатели на изкуството размислите си за театъра и живота на сцената и извън нея. Посланието се чете преди представленията в стотици театрални зали по света и се разпространява чрез средствата за масова информация.

По традиция на тозиден се връчват престижните театрални награди ИКАР, но поради извънредната ситуация, церемонията бе отложена за неопределен период от време.

"Звездният миг на носителите на наградата ИКАР няма да бъде спестен, затова и имената им няма да бъдат обявени на 27-март", заяви наскоро председателят на Съюза на българските артисти Христо Мутафчиев.

Българските театри обаче ще споделят празника виртуално с любимата публика.

Ето кои представления може да гледате днес:

Моноспектакълът "Черното пиле" Мариус Куркински ще бъде излъчен онлайн тук. Пиесата включва три разказа на Хайтов - "Мерак", "Пазачът на овесената нива" и "Черното пиле". Това е първата онлайн премиера на Куркински.

Видеозапис на 100-тното представление на "Парижката Света Богородица" по Виктор Юго, спектакъл на Лилия Абаджиева, ще бъде излъчен онлайн в YouTube канала на театър "София".

"Зимна приказка" по Уилям Шекспир на Театрална работилница "Сфумато" гледайте тук.

На Фейсбук страницата на ДТ "Стоян Бъчваров" зрителите ще имат възможност да гледат постановката на Явор Гърдев "Калигула" по пиесата на Албер Камю, отличен с две награди ИКАР 2009, както и с наградата АСКЕЕР 2009 за изгряваща завезда на Димо Алексиев.

Представления онлайн ще представи и Драматично-Кукленият театър „Васил Друмев“ в Шумен. От 11 часа децата могат да гледат „Рошльо и комините“ от Кина Къдрева с режисьор Таня Евтимова. За възрастните спектакълът „Нирвана“ от Константин Илиев с режисьор Максима Боева ще започне от 19:00.

"Хамлет или три момчета и едно момиче" на Алма Атер гледайте тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови