Представят изложба за Кирил Шиваров - създателят на едни от най-емблематичните паметници у нас

ОFFNews 10 юли 2017 в 18:03 7075 0

В Държавен архив – Варна на 14 юли от 18:00 часа се открива документалната изложба „За себе си Кирилъ Шиваровъ“. Нейни създатели, автори и куратори са "Андари" – Анатолий Радев и Дария Василева. Изложбата се организира по случай 130 години от рождението на големия български скулптор Кирил Шиваров (15.07.1887–26.03.1938), родом от Варна.

Изложбата може да бъде посетена до 28 юли на ул. „Преслав“ 52.

В програмата на изложбата на 15 юли – рождения ден на скулптора, от 09:00 часа ще се проведе пешеходна обиколка „Наследството на Кирил Шиваров в архитектурата на Стара Варна“ с краеведа Християн Облаков. Сборно място е паметника на Кирил Шиваров в градинката пред Градска художествена галерия.

Изложбата съдържа тематична извадка от личния архив на Кирил Шиваров – неизвестни досега документи, портрети и фотографии. Изложбата показва образа на човека и скулптора Кирил Шиваров, разказващ за себе си чрез значими моменти от своя живот и работа.

Изложбата е резултат от изследванията на кураторите и е част от цялостната им дейност за отбелязване паметта на варненския скулптор и опазване на неговото художествено наследство от пластични и монументални творби в цялата страна.

Кирил Шиваров е пионер в синтеза на скулптурна пластика и архитектура в България. Известни негови работи са фигурите на братя Евлоги и Христо Георгиеви пред Софийски университет, лъвската фигура на паметника на връх Шипка. Негово дело са украсата на БНБ, Съдебната палата, картуша на БАН в София. Неповторимия облик на Варна придават Фонтана на сирените, украсите на Икономическия университет, Драматичния театър и Аквариума, Аспаруховия воин, Мемориала на 8-ми Приморски полк и много други.

Документалната изложба „За себе си Кирилъ Шиваровъ“ е продължение на журналистическо изследване, започнало през 2012 г. и намерило отражение в многожанровата изложба “ArtExtreme 15” на "Андари", вдъхновена и посветена на Шиваров, показана през 2015-2016 г. в Мадрид, София и Варна.

На 29 декември 2015 г. община Варна постави бюст-паметник на скулптора в родния му град, дело на проф. д-р Пламен Братанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови