Представят проектите, които можеха да красят площада пред Двореца

OFFNews 15 март 2019 в 08:20 3330 0

Днес от 11:00 часа в галерията на Триъгълната кула на ул. „Княгиня Мария Луиза“ 16 ще представят всички проекти, участвали в конкурса за публично изкуство на мястото на бившия мавзолей в София. Те ще бъдат представени от Биляна Генова – директор на дирекция „Култура“ в Столична община и Ирина Дакова - координатор на програма „Навън“.

Програма „Навън“ за подкрепа на временни художествени инсталации в градска среда – площадка „Мавзолей“, се реализира за първи път тази година. Тя е създадена в изпълнение на Стратегията „София – творческа столица“, в която основен приоритет е развитието на творческата инфраструктура, обособяването на артистични пространства за изкуство, особено в публична среда.

Правилата на програмата предвиждат публично представяне само на одобрените от Творческата комисия проекти. Това са „Мавзолеят“ с автор Васил Симитчиев и „Един човек“ с автор Венелин Шурелов. По конструктивно-технически причини проектът „Мавзолеят“ няма да бъде реализиран и беше оттеглен от автора си. Поради засиления обществен интерес към програмата ще бъдат представени всички 18 проекта:

Фондация Аматерас, „Семейство – три тотема“, Тодор Тодоров, скулптура; Фондация ДА ЛАБ, „Един човек“, Венелин Шурелов, инсталация; Васил Симитчиев, „Камбаната“, инсталация; Васил Симитчиев „Мавзолеят“, инсталация; Станимир Цонев Божилов, проф. Олег Гочев и Румен Кожухаров, „Арка на толерантността и на приемствеността“, арт инсталация; Николай Панайотов, „Конуси“, инсталация; Сдружение „Тух арт“, „1990“, обект, Destructive Creation; Христо Гелов, „Отворено – Open“, инсталация; Андрей Врабчев, „Мавзолей“, скулптурна инсталация; Светослав Теодоров Недев, „Либер мунди“, инсталация; Иван Русев, „ Каменен лабиринт с „пеещи колони““, инсталация; Студио A PRIORI, „МЕХ“, Марио Радев, инсталация; Сариев Галерия, „Стрийт лайт София 2019“, Стефан Николаев, инсталация; Камелия Белинчева, „Танц на светлината“, инсталация; Сдружение Проект А, „Погледът на свободата“, Хубен Черкелов, инсталация; Данчо Йорданов „Пропуснати възможности“, инсталация; Тодор Димитров, „Снопът“, инсталация; Добромир Вичев, „Ние“, скулптура.

Към настоящия момент одобреният за реализация проект „Един човек“ на Венелин Шурелов е в процес на съгласуване, според изискванията на Наредбата за именуване и преименуване на общински обекти, поставяне, преместване и премахване на паметници и художествени елементи на територията на Столична община.

Следващият етап е одобрението на проекта „Един човек“ от Столичния общински съвет и подписването на договор, с който да се гарантира финансиране на проекта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови